Hop Sheds ölvecka upprepas i år igen

Festivalgeneralen Rob Bough tillsammans med besökarna Erik Nilsson, Emil Nilsson, Karl Nilsson, Emelia Gahnström och Elin Askenger på förra året Hop Shed Beer Week Foto: Magnus Karperyd

Hop Shed Brewery upprepar förra årets ölvecka i år med. Totalt blir det uppemot 15 bryggerier som deltar i juli när ölveckan äger rum.

Förra året fick Rob Bough på Hop Shed Brewery tänka om när pandemin gjorde att hans festival inte kunde genomföras. Så i stället satsade han på en ölvecka, Hop Shed Beer Week, med ett antal bryggerier från främst Gotland och Stockholm.

– Det fungerade jättebra, i stället för 1000 personer på en dag blev det 200 per dag i flera dagar. Det blev mer hanterbart för oss samtidigt som det var ett lyckat sätt för oss att minska riskerna, säger Rob Bough.

I år blir det alltså en ölvecka igen, den 13 till 17 juli. Rob Bough har 13 bryggerier klara och tror att det blir ett par till. Ett av dem kan vara danska Amager Bryghus.

– Vi har tjatat på dem i flera år och det var på gång redan förra året, men det sket sig på grund av restriktionerna och problem med transporterna, säger Rob Bough.

Utöver Amagers eventuella närvaro så blir det förstås de flesta av Gotlands egna bryggerier och så en del namn från Mälardalen som bland annat Hop Notch, Möllys och Ekerö Brygghus.

– Från Gotland kommer bland annat Alskute, Burgsvik, Lost Island och Rone.

Öllveckan äger rum i Hops Sheds bryggpub. Det blir det olika bryggerier varje dag och varje bryggeri tar med sig fyra öl som besökarna får smaka.

Att festivalen inte gick att gick genomföra i år betyder inte att den är borta för gott. I Robs plan blir festivalen och ölveckan en del av samma koncept, ungefär som i Göteborg där GBG Beer Week äger rum dagarna innan En Öl och Whiskymässa genomförs.

– Nästa år blir det minst en festivaldag, helst två. Då blir servering i tält där folk får hämta sin bärs själva och får lite mer kontakt med bryggarna.

Men i år blir det alltså bara ölvecka och fram tills den håller Rob bryggpuben öppen för att gotlänningar och turister inte ska behöva gå törstiga.