Gotlandsbryggerier brygger för Ukraina

Rob Bough på Hop Shed ska tillsammans med andra bryggerier på Gotland göra en collab för Ukraina.

På söndags samlas ett gäng bryggerier på Gotland för att brygga för Ukraina. Och alla som vill kan vara med.

Brew for Ukraine har engagerat bryggerier över hela världen, bland annat Vreta Kloster i Sverige. På söndag ska ett gäng gotländska bryggerier samlas på Hop Shed utanför Visby för att göra samma sak.

Det är bryggeriet Pravda i Liev i västra Ukraina som har dragit igång rörelsen. När kriget bröt ut ställde de om sin produktion från öl till molotovcocktails. Några dagar senare publicerade de recepten till fyra av sina öl och uppmanande bryggerier runt om i världen.

– De kan inte sälja eller brygga öl, utan gör molotovcocktails i stället. Men de har släppt sina recept så att andra kan brygga och samla in pengar till Ukraina istället, säger Rob Bough på Hop Shed.

Han blev kontakt av Nina Schultes på Snausarve och sen har fler bryggerier tillkommit efter det. På söndag samlas de för att brygga Pravdas veteöl. Den som är intresserad och vill bidra till insamling är mer än välkommen att vara med.

– Det blir ett event med lunch och de får vara med på bryggningen. Inträdet är satt till 500 kronor, men det är flexibelt. Vi kommer att han en insamling på Swisch under dagen, säger Rob.

Pengarna går till någon välgörenhetsorganisation, vilken är inte klart än, men Rob skulle gärna se att det blir något lokalt projekt som åker till Ukraina.

– Det är bra om bryggerier kan hitta på såna här saker och utnyttjar vår möjlighet att samla in pengar när det behövs. Det är nåt man ofta ser i USA efter naturkatastrofer. Att ge tillbaka till communityn som stödjer dem.

Det veteöl som ska bryggas blir klart om några veckor och kommer bara att finnas på fat. Då blir det en releasefest då man kommer att ha ytterligare en insamling för Ukraina.

De 200 liter som bryggs kommer bara att finnas på Hops Sheds och Snausarves bryggeripubar.

Förutom Hop Shed och Snausarve deltar Alskute Farm & Brewery, Rone Bryggeri, Wisby Ölverk, Burgsvik Bryggeri, Lost Island Brewery och Jodu Beer.