Hop Shed satsar helhjärtat på burk

Hop Shed har investerat en halv miljon på en burklina de senaste månaderna. Foto: Peter Lindh

Det som en gång var ett behandlingshem utanför Visby har nu fått en helt annan roll. Rob Bough har flyttat in och med honom Hop Shed Brewery.

Rob kom till Sverige från hemlandet Australien 2005. Då var han kock och ägnade en del år åt att jobba i krogbranschen. Samtidigt började han intressera sig för hembryggning. 

– Jag har alltid älskat öl, men har ingen ölbakgrund, fast som kock vet jag ju i alla fall hur man rör om i grytan, säger Rob och skrattar.

Ganska snart flyttade han ut från köket.

– Vi köpte en friggebod, ett ”shed”, säger han och förklarar med det också namnet på bryggeriet. 

Men 15 kvadratmeter blev snart för lite och Rob med familj började titta efter en bättre plats för bryggeriet. Vad man fann var Hästnäs utanför Visby. Så nu har bryggeriet 60 kvadrat i två byggnader på gården. 

Och det är där han huserar nu. Bryggeriet har växt kraftigt och för att få in friskt blod och nya idéer har han tagit in tre delägare till. Jesper Sahlsten, Simon Svennefjord och Erik Engström. En elektriker, en snickare och en redovisningskonsult. Perfekt för ett litet bryggeri som vill växa. 

Hop Shed säljer mycket via krogarna men har även ett par öl på Systembolaget: Citrabomb Pale Ale och Red India Pale Ale. 

– Vi siktar ganska mycket på Systembolaget nu och skulle vilja ha in några till öl. Men det vore kul att exportera lite också, till Norge, England, Australia …

Rob berättar att de gärna gör lite ”konstigt” smaksatta öl.

– Vi gillar att experimentera. Exempelvis pepparkaksölet Marshmellow stout och hallonöl. Och hittills har det blivit bra.

För tre månader sedan fick de hem en burklina, och det är burkar som de satsar på framöver.

– Vi har investerat en halv miljon de senaste månaderna i burklina och etiketteringsmaskin, berättar han.

Att bara driva ett bryggeri räcker dock inte för Hop Shed. I juli arrangerar bryggeriet för första gången en ölfestival på det gamla behandlingshemmet och sedan tidigare anordnar den även bussresor på ön till de andra hantverksbryggerierna.