Hit går pengarna du lägger på Systemet

Vart går de pengar du lägger på Systembolaget? Vi bestämde oss för att ta reda på det. Foto: Systembolaget.

Hur mycket av pengarna för en öl på Systembolaget går tillbaka till dryckesföretagen? Ja, faktiskt tar staten klart mer än hälften av kakan på olika sätt.

Systembolaget är det enda sättet för bryggerier och andra dryckesproducenter att sälja alkoholhaltiga drycker (över 3,5 procent) till privatpersoner på flaska eller burk via butik i Sverige. Många har synpunkter och ifrågasätter men samtidigt är det många ölföretag som har sina största inkomster just från Systembolaget.

Men hur mycket av dina pengar går tillbaka till bryggerier eller leverantörer? Ja, faktiskt bara 35 procent när det gäller öl i genomsnitt. Den procenten varieras och påverkas nämligen av en annan procent, det vill säga hur stark ölen är.

20 procent av dina pengar går till staten i form av moms, och ytterligare 33 procent blir alkoholskatt. Dessutom går tolv procent av dina ölpengar till Systembolaget, som ska täcka sina kostnader till exempel löner, lokaler och IT-system. Dessutom har staten ett avkastningskrav på Systembolaget, vilket innebär att verksamheten förväntas att gå med ett plusresultat varje år.

I fjol uppgick den vinsten till 282 miljoner kronor.

Oavsett dryck så lägger Systembolaget på ett generellt påslag på 17 procent, utifrån det pris som leverantören sätter. Systembolaget får aldrig prisförhandla, det är en del av det avtal som finns med EU. Däremot kan Systembolaget styra inom vilket prisspann de vill ha olika varor när det gäller offerter.

Även pant läggs på innan priset till kunden, som är du, är klart.

Så här ser det ut för alla drycker när det gäller fördelning av intäkterna. Alla procent är uträknade generellt och kan skilja mellan olika produkter.

Mest fördelaktigt för leverantören är det att sälja alkoholfritt på Systembolaget. Där går hela 70 procent av intäkterna tillbaka, bland annat eftersom det då inte blir någon alkoholskatt.

Öl:

Moms: 20 procent

Alkoholskatt: 33 procent

Systembolaget: 12 procent

Leverantören: 35 procent

Sprit:

Moms: 20 procent

Alkoholskatt: 53 procent

Systembolaget: 5 procent

Leverantören: 22 procent

Vin:

Moms: 20 procent

Alkoholskatt: 29 procent

Systembolaget: 11 procent

Leverantören: 40 procent

Cider och blanddrycker:

Moms: 20 procent

Alkoholskatt: 24 procent

Systembolaget: 21 procent

Leverantören: 35 procent

Alkoholfritt:

Moms: 10 procent

Alkoholskatt: 0 procent

Systembolaget: 20 procent

Leverantören: 70 procent

Fotnot: Som leverantör räknas ett svenskt företag som är godkänt för att leverera dryck till Systembolaget. När det gäller öl kan det handla om såväl importörer som bryggerier.