Helgen var en mardröm för krögare

Anders Hansson på Malmö Brewing, Stene Isacsson på Zum Franziskaner och Johan Morad på The Rover. Foto: Montage

För många krögare var den gångna helgen nattsvart, med ett tapp på uppemot 90 procent av den normala omsättningen.

Förra veckan infördes nya restriktioner mot krögarna med ett stopp för alkoholservering efter klockan 22.00 och stängning 22.30. Så Beernews har ringt runt till några krögare runt om i Sverige för att kolla hur helgen har varit.

Anders Hansson på Malmö Brewing berättar att det inte fanns mycket att glädja sig över i helgen.

– Det var skitdåligt, vi är nere på 10 procent av en normal helgdag, säger han.

Stängningen vid tio gick lugnt till med få och förstående gäster.

– Det är städat folk vi har här. Det enda positiva med kvällen var väl att det inte var någon trängsel utanför när vi stängde i alla fall …

Någon risk för att Malmö Brewing ska behöva stänga igen butiken är det inte än, men Hansson har tvingats säga upp en fast anställd och av de sju som är kvar är fyra permitterade.

– Sen fick vår restaurangchef barn i natt och är pappaledig, så det var ju lite flyt, säger han och skrattar.

– Det gäller att hålla ner kostnaderna och söka stöd. Jag kommer att söka omställningsstöd för i alla fall november och kanske december. Sen hoppas jag att det ska bli någon form av hyresstöd som i våras. Sen är jag rätt sparsam när det går bra, så jag har sparat och kan hålla ut länge. Men kommer att tära.

I Göteborg var det nästan lika illa på Tullenägda The Rover. Johan Morad berättar att puben tappat 60-70 procent av omsättningen i helgen.

– Det var en helveteshelg, rena mardrömmen. Jag trodde inte att det skulle minska så jävla mycket. Men folk har blivit skrämda av media i veckor och går inte ut. Fortsätter det så här så vet jag inte vad som händer. Jag har kollat med en del branschkollegor och de har samma problem och är lika oroliga, säger han.

– Våra stammisar stöttar oss så gott det går, men de kan inte vara där varje dag.

Inte heller på Rover var stängningen vid tio nåt problem.

– Vi förvarnade dem och tog sista beställningen vid tio. Halv elva hade allt gått. Jag trodde att det skulle bli jobbigare.

Hittills har Rover minskat på menyn för att spara kostnader och undvika spill. Hamburgare är det enda som serveras. Nu väntar permitteringar.

– Koncernen har ansökt om permitteringsstöd och fått ja. Så vi kommer att permittera och jag ska nu sätta mig ner och se hur vi ska få ihop tiderna för personalen.

– Jag vill inte sparka någon personal utan försöker att ha kvar alla så länge det går, för mig är vi en familj, som jobbar tillsammans. Vill inte att det ska gå så dåligt så att vi måste stänga.

En som inte låter fullt så bekymrad är Stene Isacsson på Zum Franziskaner i Stockholm även om han också ser hur omsättningen minskar kraftigt.

– Jag tycker att det känns bra, hört om andra som haft helt tomt. Det är inte lika illa som i mars och april, men det har gått ner markant. Vi kanske låg på 40 procent av en normal helg, i mars och april tappade vi 90-95 procent. Men det känns lite som att regeringen vill att det ska bli som i våras igen, de ger sig inte förrän då, säger han.

– Vi håller ut, tror jag. Blir det inte värre än så här så ska det inte vara några problem.

Men permitteringar är något som även Zum Franziskaner fått ta till.

– Vi har permitterat hela tiden och kommer att öka dem nu. Än så länge har vi inte fått säga upp någon fast personal, men de extra vi tog in när det gick bra i september och oktober har vi av naturliga skäl inte kunnat erbjuda mer jobb.

Han verkar inte heller så bekymrad över tvånget att stänga tidigare.

– Vi har ingen jätteförsäljning mellan tio och tolv på kvällen, så det påverkar oss inte så mycket. Jag tror inte heller så mycket på att stänga för att sen öppna efter en halvtimme för att sälja folköl heller.