Hårdrocksöl ger stöd till bästa kompisen

De har varit bästa vänner i många år. Nu har Daniel Herdegen gjort ett hårdrocksöl till sin bäste vän Tuomas Meriläinen under en riktigt tuff period.

Herdegen driver Möllys Bryggeri och har varit bästa vän med Tuomas Meriläinen i många år.

– Vi har varit på massor av hårdrocksfestivaler tillsammans, han är som familj för mig, säger Herdegen.

I början av året fick småbarnspappan Meriläinen beskedet att han hade drabbats av cancer. Under våren har han genomgått en hel del behandlingar och för att stötta honom har Herdegen gjort ett specialöl med namnet Tompi, Tuomas smeknamn.

– Jag funderade först på att brygga något lättdrucket, men ville sedan ha ett öl jag kan brygga varje år så det blev en stout. Jag har använt vetejäst för att göra den ännu fylligare, säger Herdegen.

Ölet Tompi har fått klara hårdrockskopplingar. Meriläinens favoritband är Judas Priest och det märks på etiketten. Alla etiketter från Möllys har en uggla och ett träd på etiketterna, och den här gången har de anpassats.

Ugglan har kopplingar till skivan ”Screaming for Vengeance” där det är en örn som pryder omslaget. Och när det gäller trädet har det gjorts om till en trädliknande skallra som har klara referenser till omslaget på skivan ”Turbo”.

– Jag gör det här för att muntra upp honom lite, han har haft en tuff period. Vi ska också uppmuntra alla som dricker öl att lägga ut det på sociala media med hashtagen ”tompiäröverallt”, säger Herdegen.

Ölet kommer att finnas på dessa platser i landet när det har premiär:

Bishops Arms, Kiruna

Bittens Rockbar, Härnösand

Bishops Hornsgatan, Stockholm

Mälardalens Brewing Company, Strängnäs

Bishops Arms, Eskilstuna

Makkara Ykksi, Eskilstuna

Morgondagens Ekologiska ölkafé, Hamburgsund

Poms Mackor, Malmö

Bishops Arms Gustav, Malmö

Premiären för ölet är på torsdag.

– Det ska bli kul men viktigast är förstås att det går bra för Tompi, säger Herdegen.