Hård norsk kritik mot svenska ölförslaget

Hege Ramsen är kritisk mot det svenska förslaget att sänka lägstapriser på öl på Systembolaget. Foto: Bryggeri- og drikkevareforeningen samt Systembolaget.

Förslaget om lägre lägstapriser på öl i Sverige har skapat reaktioner bland annat hos bryggare. Men även i Norge får förslaget kritik och man oroar sig för att ännu fler norrmän åker till Sverige för att köpa öl.

Det var i måndags som Beernews berättade att Systembolaget i sin lanseringsplan för nästa år föreslagit att det ska släppas två öl som ska kosta 6,90 kronor. I dag är det lägsta priset 8,40 kronor.
Systembolaget menar att kunderna villa ha ett lägre pris, samtidigt som Sveriges Obeorende Småbryggerier tycker att det är dubbelmoral att sänka priset och samtidigt prata om att värna folkhälsan.

Nu kommer det kritiska röster även från norskt håll, där Beernews nyhet också fått en stor spridning.
– Det här är inte bra för någon, varken för oss i Norge där det leder till ökad gränshandel eller för svenska bryggerier där det leder till prispress, säger Hege Ramseng från norska Bryggeri- og drikkevareforeningen till NRK.
Ramseng menar också att priset är orimligt lågt även för de större bryggerierna.
– Det är inte möjligt att matcha den prisnivån. De kan väl knappt sälja vatten till det priset.

Norge har i dag en betydligt högre prisbild för öl, bland annat på grund av ett högre skattetryck. En annan skillnad är att det tillåtet att sälja öl upp till 4,7 procent i vanliga butiker i vårt västra grannland.

Handelsorganisationen Virke Handel ser också problem med de stora prisskillnaderna mellan Sverige och Norge. De hoppas att den svenska prissänkningen inte blir av, men ser gärna att förslaget leder till en diskussion om prisbilden i Norge.
– Om detta blir verklighet kommer det att påverka allt från dagligvaruhandel till fackhandel. Drar man till Sverige gör man det inte bara för ölen. Man fyller bilen med alla möjliga varor, säger direktören Harald Andersen till sajten E 24.

Inte helt oväntat är även nykterhetsförbundet IOGT-NTO kritiska till förslaget.

– Att sänka priset på starköl, som redan idag är lågt, är att underminera den svenska alkoholpolitiken. Prisinstrumentet är avgörande för att minska konsumtionen och därigenom hålla nere alkoholskadorna, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO, i ett pressmeddelande.