Här är ölen du inte ska missa på fredag

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Det kommer flera öl som bör köpas in när Systembolaget släpper nya exklusiva öl. Här är Jacob Hanssons favoriter.

Fredagens småpartisläpp består av en trevlig blandning öl från olika delar av världen. Det blir bland annat fruktig IPA från spanska Garage Beer, tysk dunkel från Ayinger, kraftig maltig belgare från Van Steenberge och amerikansk imperial stout från Brooklyn Brewery, Cigar City och Great Divide.

I morgon bitti presenterar vi de lokala ölnyheterna som också släpps på fredag.

Här är alla nya ölen i det exklusiva sortimentet:

Omnipollo Bianca Mango Lassi Gose, 500 ml, 40,90 kr, 6 %, Övrig syrlig öl

Mycket mango och söta humliga toner i aromen tillsammans med en lätt citrustouch. Söt och fruktig i smaken med en väldigt mild syra. Juicig och lättdrucken, mer som en söt IPA än en suris.

Brewski/J.Wakefield Stand Tall , 330 ml, 35,90 kr, 4,5 %, Berliner weisse

Samarbetet mellan Brewski och J.Wakefield är en suris med den lite udda kombinationen mango och rödbeta, som faktiskt funkar bra ihop! Både mangon och rödbetan bidrar med sötma men rödbetan är något mer dominant i både smak och doft och tillför en jordig ton. Syrlig med en balanserande fruktig sötma. Gott!

Mikkeller Spontandoublelingonberry, 375 ml, 122,90 kr, 6 %, Lambic – frukt och bär

Mycket lingon i både doft och smak som kompletteras av ek, halm och en lätt funkighet. Lingonen bidrar mycket till smakbilden med en kraftig och sträv syra, så att kinderna drar ihop sig.

Dugges Big Black Apple , 330 ml, 36,00 kr, 6 %, Övrig syrlig öl

Suröl med äpple och lakrits. En kombo som inte riktigt funkade för mig, smakerna bidrog inte till en helhet. Både lakritsen och äpplena höll sig på varsin kant och kämpade om uppmärksamheten snarare än att komplettera varandra.

Ayinger Altbairisch Dunkel Unfiltered, 500 ml, 28,90 kr, 5 %, Dunkel

Söt maltig doft med karamell och mörkt bröd. Smaken går i samma spår och balanseras av en mjuk beska. Maltigt och gott.  

Garage Beer Virtue Signal, 440 ml, 59,10 kr, 6,2 %, India pale ale (IPA)

Garage Beer från Barcelona har bra koll på humliga öl och det här är inget undantag. Mango, papaya och en frisk citruston i både doft och smak. Mjuk beska och rund avslutning.

Beerbliotek/Left Handed Giant Nothing says Florida…, 330 ml, 31,00 kr, 6,4 %, Öl av flera typer/stilar

Humlig doft med både frisk citrus och övermogen tropisk frukt. Väl utjäst öl vilket ger lite restsötma och ganska tunn kropp. Frisk syra som dock avslutar något strävt.

Brewski Meerkat Madness, 330 ml, 37,90 kr, 6 %, India pale ale (IPA)

Grapefrukt, melon, barr och en hint kåda dyker upp i aromen. Mild sötma med en lätt beska som har inslag av citrusskal som ger den en lite sträv ton.

Brouwerij Van Steenberge Gulden Draak Imperial Stout, 330 ml, 54,90 kr, 12 %, Imperial porter och stout

Konserverade päron, mörkt socker, karamell, anis och en hint rågbröd i doften. Fyllig, maltig och söt smak, mjuk beska och en touch rostade toner i avslutningen. Inte så mycket imperial stout utan mer en stark mörk belgare med en touch av rostad malt. Gott är det oavsett.

Buxton Brewery Extra Porter Costa Rican Coffee, 330 ml, 39,90 kr, 7,4 %, Torr porter och stout

Bärigt och lätt nötig kaffe dominerar aromen, mörk choklad och en hint karamell kompletterar. Torr med rostade toner och en lång avslutning med mycket kaffetoner.

Brooklyn Black Chocolate Stout, 355 ml, 26,90 kr, 10 %, Imperial porter och stout

Mörk choklad och en hint aska balanseras fint av en maltig och bärig sötma. Fyllig, smakrik, välbalanserad och framförallt mycket prisvärd imperial stout.

Great Divide Barrel-aged Yeti, 355 ml, 104,90 kr, 12,5 %, Imperial porter och stout

Maffig arom med mycket choklad, ek, vanilj och bourbon i både doft och smak. Smaken följer aromen och är kraftig utan att vara obalanserad, värmande avslutning. Gott!

Brooklyn Black Ops, 750 ml, 159,00 kr, 11 %, Imperial porter och stout

Fatlagringen har dessvärre inte förbättrat grundölet utan gett det en spritig touch istället för en kompletterande rund och fyllig bourbonkaraktär.

Cigar City Marshal Zhukov’s Imperial Stout, 650 ml, 129,90 kr, 11,2 %, Imperial porter och stout

Tung och fyllig stout med mycket tryck i smakerna, aromen är söt och rostad med kaffe, ek, bourbon, mörkt socker, mörk choklad, karamell. Smaken är söt men med en tydlig rostad beska och en lång avslutning. Mycket av allt men väldigt inbjudande.

Le Coq Toqué Cidre brut du Patron, 750 ml, 75,00 kr, 5 %, Torr – halvtorr cider

Fin balans mellan söta och syrliga äpplen som kompletteras av en hint vanilj, gott!