Här är höjdarna bland dagens nya öl

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Det kommer en hel del riktigt bra nya öl på Systembolaget i dag. Foto: Montage.

22 nya öl på en och samma gång. Dagens nyheter i det tillfälliga sortimentet är till stora delar riktigt bra. Här är våran omdömen.

 

Vi får passa på att ge en eloge till Systembolagets inköpare, som denna gången prickat rätt med en grym kvalitet, många olika stilar och en bra spridning mellan länderna. Ett av årets bästa nyhetsslätt, det är fler öl än vanligt och vi imponeras av den hel del av ölen. men vi blev också besvikna på ett av ölen.

Här är våra omdömen.

 

Edge x Dugges Buzz

330 ml, 37,90 kr, 5,5 %, Berliner weisse

Ölet framflyttat. 

Collective Arts Raspberry Dry Hop Sour

355 ml, 30,90 kr, Övrig syrlig öl

Syrligt med en del del hallon redan i doften, och bären är rena och tydliga genom hela ölet, där finns lätta yoghurttoner, syran är balanserad och gör ölet lättdrucket. Gott, men kanske ett öl som mått bättre av att släppas i maj eller juni?

Thornbridge Days of Creation

375 ml, 99,00 kr, 7,0 %, Övrig syrlig öl

Syrligt men på ett helt annat sätt än ovan. Här är det mer komplext, tankarna går till Duchesse de Bourgogne och liknande öl, fattonerna sätter sin prägel på ölet, där finns en lätt touch av aceton, men i övrigt är detta välsmakande.

Eggenberger Samichlaus Classic

330 ml, 47,50 kr, 14,0 %, Dubbelbock

Ännu ett lageröl… Nej inte riktigt, eller hur? Här är det massor av allt som gäller, doften är välkomnande med russin och dadlar, lätta kolatoner och den som gillar barley wine lär inte bli besviken. Sött och fruktig i smaken också, sirapstoner, karamell, russin och farinsocker. Rejält sött men aldrig spretigt. Riktigt gott och lär inte vara sämre efter en tids lagring.

Bischofshof Altvater

500 ml, 29,00 kr, Weizenbock

Friskt med en rejäl brödig maltbas, en lätt kryddighet och försiktiga banantoner, det är helt klart åt det söta hållet utan att bli för mycket och ölet har en mjuk och behaglig eftersmak som stannar kvar i munnen ett tag. Gott och förrädiskt lättdrucket.

Oskar Blues Can-o-Bliss Hazy

355 ml, 27,90 kr, India pale ale

Imponerande med en så fräsch humle i ett öl från USA på Systembolaget. Det är tropiskt med ananas och passionsfrukt, smakerna är tydliga och komplexa och samtidigt är ölet förrädiskt lättdrucket. Mycket gott.

Heavy Seas Loose Cannon American IPA

355 ml, 25,90 kr, 7,0 %, India pale ale

Humligt med grästoner, en försiktig maltbas och med en del artiga toner som blandas med citrus och apelsin. Okej öl, men konkurrensen är knivskarp för de humliga ölen i dag, och det här får se sig placeras en nivå under de övriga.

Sierra Nevada Northern Hemisphere

355 ml, 38,90 kr, 6,7 %, India pale ale

Friskt och humligt med citrus och lätta ananastoner, här är det fokus på klassisk västkust-IPA och det görs på ett bra sätt. Beskan är balanserad men får ta plats, det finns inslag av tall och hö i ölet och som alltid är det välgjorda öl som lämnar pionjärbryggeriet i Kalifornien. Mycket gott.

Sierra Nevada Celebration Ale

355 ml, 30,00 kr, 6,8 %, India pale ale

Citrus och toner av mango blandas med en försiktig maltbas och en beska som aldrig tar överhanden, men som hela tiden gör sig påmind. Kanske lite mer lättillgängligt än ölet ovan, men också med snäppet lägre komplexitet. Fortfarande ett gott öl dock.

Sierra Nevada Dankful IPA

355 ml, 32,90 kr, 7,4 %, India pale ale

Snäppet mer modernt än ölen ovan, men även här finns det som gör att många gillar Sierra Nevada. Humlesorterna gifter sig snyggt, det blir lätt tropiskt, med citrus och ananastoner, maltbasen är lättare och ger mer utrymme för humlen som bjuder på en lätt beska och väldigt friska toner. Kanske bäst av Sierra Nevadas tre öl i dag. Mycket gott.

Founders BA Underground Mountain Brown

355 ml, 54,90 kr, 11,9 %, Brown ale

En brown ale på så mycket steroider att Ben Johnson skulle bli avundsjuk. Sött med chokladtoner och en hel del kaffetoner, vanilj söta frukter och en fatlagring som än en gång bekräftar hur Founders är i världsklass på den hanteringen av öl. Det är komplext och fylligt utan att bli spretigt och smakerna är imponerande komplexa. Mycket gott.

Fullers Vintage Ale

500 ml, 68,30 kr, 8,5 %, Strong ale

Med viss förvåning konstateras att ölet rann över ur flaskan direkt vid öppning, inte massor men ändå tillräckligt för att i lätt panik skicka datorn åt sidan. Ölet känns lite tunt, och där finns faktiskt också en syrlig ton utöver de grunder som bjuder på en del fruktiga toner och en stabil lätt bördig maltbas. Dålig flaska, dålig batch eller dålig årgång? Vi hoppas på det förstnämnda för normalt sett är det här ett bra öl.

Saint Landelin Blonde

750 ml, 55,00 kr, 6,5 %, Belgisk ljus ale

Stiltypisk med en hel del plats för de belgiska jästtoner som ger ölet smak av kryddor och en försiktig bananton, där finns grästoner och alkoholen gör sig påmind utan att ta överhanden. Helt okej öl.

St Bernardus Chistmas Ale

750 ml, 79,90 kr, 10,0 %, Belgisk mörk ale

Lätt kryddigt med frukttoner, jästtoner som skapar komplexitet och en del gräs och citrus växer fram. God öl utan att nå de enorma höjder man når med St Bernardus 12.

To Öl My Honningkage Is Bigger Than Yours BA Edition

375 ml, 69,90 kr, 16,7 %, Barley wine

Sött med russin och honungstoner, dadlar och en del söta vindruvor, fylligt och komplext, kolatonerna ger en ny känsla för ölet och det fylls på med söta smaker. På gränsen till för sött, men helt klart ett spännande öl.

Amager Black Bart

750 ml, 189,00 kr, 15,5 %, Abt och kvadrupel

Sött och välkomnande med fruktiga toner, en hel del vanilj och fatlagringen sätter tydlig prägel på ölet, jästtonerna str tillbaka en del och en lätt fuktkänsla sprider sig i munnen. Komplext och riktigt gott för den som gillar fatlagrad öl. Och vem gör inte det?

Nynäshamns Valsviken Vinterporter

250 ml, 42,90 kr, 9,1 %, Imperial porter och stout

Lätt rostad med toner av kola och choklad, smakerna gifter sig felfritt och det växer fram toner av russin, och en touch av viol. Fylligt med runda smaker, alkoholen sätter sin prägel utan att det blir spretigt,  och man längtar efter en kväll vid en öppen brasa och den här flaskan nära till hands. Mycket gott.

To Öl Jule Maelk Bourbon BA

375 ml, 69,90 kr, 16,3 %, Imperial porter och stout

Härliga bourbontoner möter dig direkt, det är vanilj och snygga toner från träet, och där bakom finns ett sött öl med choklad och russin, en hel del dadlar och med behagliga kolatoner. Givetvis spelar alkoholen en roll här, men det blir aldrig så spritigt som man kanske kan tänka sig. God öl.

Founders Breakfast Stout

355 ml, 32,90 kr, 8,3 %, Torr porter och stout

Kaffe sätts i första rummet här, det är balanserat med mörk choklad och en del lakrits, fyllig kropp och med en rostad tom som får märkas utan att ta överhanden. Rena folkölet jämfört med några andra pjäser vid dagens nyhetssläpp, men det här gör ingen stoutfantast besviken.

De Halve Maan Mixpack

1320 ml, 126,60 kr. (Fyra olika öl i en förpackning)

Brugse Zot

Friskt med behagliga jästtoner, citrus och hötoner, en lätt kryddighet. Okomplicerat men välsmakande.

Brugse Zot Dubbel

Lite sötare, men fortfarande enkelt och gott. Även här presenteras stilen på ett förtjänstfullt sätt utan att ölet sticker ut speciellt mycket.

Straffe Henrik Tripel

Gott öl med en lätt kryddighet, en del frukttoner, en brödighet som får sällskap en av lätt beska och en del citrus. God öl.

Straffe Hendrik Quadrupel

En behaglig sötma möter dig först, det är återigen stiltroget utan att vara extremt, en viss sötma väntar dig, liksom en behaglig lätt kryddig jästton och en del frukter. Bäst av de fyra tillsammans med trippeln.