Han startade bryggeri efter utbrändheten

Johan Duvemark lämnade IT bakom sig för att bli bryggare i stället. Foto: Privat

Han jobbade med IT, men efter att ha blivit utbränd började han som 55-åring att trappa ner jobbet och började brygga öl i stället.

Johan Duvemark är pensionär på heltid idag så nu har han gott om tid till bryggning och 2019 tog han steget full ut.

– Bryggningen utvecklades mer och mer och jag fick flera olika öl som blev hyfsade. Jag fick tag på en lokal det året och sen gick hela det året åt till att fixa den. Jag sålde bara några kartonger till några krogar första sommaren, berättar han.

Namnet på hans bryggeri är Jodu Beer och är beläget på bryggeritäta Gotland. Och närheten till andra bryggerier har varit värdefull.

– Alla måste ju överleva själva, men i övrigt hjälper vi varandra på de nivåer som är möjligt som konkurrenter. Hop Shed och Burgsvik har varit värdefulla för mig att kontakt med.

Årets försäljning lär hamna på drygt 3000-4000 liter, till nästa år hoppas Johan nå upp i 10000 liter.

– Jag blev sjuk i somras och kunde inte leverera. Jag kunde ha sålt tre gånger så mycket till korgarna.

Johan Duvemark har ett bryggverk på 500 liter och kan jäsa lika mycket i fyra tankar. Foto: Privatbild

Han har fyllt 66 och det långsiktiga målet är att nå en nivå där han kan anställa någon och i framtiden kanske ta in någon mer delägare.

– Det är fullt upp när man jobbar ensam och jag måste vara försiktig, i framtiden skulle jag vilja driva det i stället för att jobba praktiskt.

– Jag planerar för ett år i taget, och kör på åtminstone två tre år till om inte hälsan blir sämre.

Bryggeriet ligger i Klintehamn på Gotlands västkust. Han har precis flyttat från en mindre lokal till en större. Nu har han plats för en utedel också.

– Det kan vara läge för ett taproom i framtiden. Jag är väldigt intresserad av att göra nåt, men sambon säger att jag ska tänka på min ålder.

– Men man kanske kunde ta in en annan aktör för att sköta det, vi är tre dryckesproducenter i fastigheten.