Halländska krav på gårdsförsäljning

De tre debattörerna menar att Systembolaget kan leva vidare även vid gårdsförsäljning av öl och vin. Foto: Montage.

Coronakrisen visar att den lokala produktionen är viktig. Därför vill tre Centerpartister nu se gårdsförsäljning av öl och vin.

Det är trion Ola Johansson, riksdagsledamot för Halland, Christofer Bergenblock,  kommunalråd i Varberg och Anneli Andelén,  oppositionsråd i Falkenberg som kräver en förändring i en debattartikel i Hallands Nyheter.

– Under de senaste åren har vi sett en kraftig ökning av hantverksmässiga dryckesproducenter, så som mikrobryggerier och vintillverkare. Dessa har dock inte samma förutsättningar som andra producenter att sälja sina egna produkter i anslutning till tillverkningen. Detta vill vi ändra på i Centerpartiet! För oss är det en självklarhet att gårdsförsäljning av egenproducerat öl eller vin ska tillåtas på samma sätt som andra lokalt producerade livsmedel. Den lokala produktionen och försäljningen bidrar såväl till nya jobb som till en levande landsbygd, skriver trion bland annat.

Man hänvisar till Finland för att visa att Systembolaget kan leva vidare även med en gårdsförsäljning.

– Att öppna upp för gårdsförsäljning av öl och vin kommer inte leda till en försämrad folkhälsa, men det kommer däremot att leda till fler halländska arbetstillfällen, bidra till en levande landsbygd och stärka Halland som matlän. För oss i Centerpartiet är det en självklarhet att våra lokala dryckesproducenter i Halland ska kunna sälja sina produkter där de tillverkas, skriver trion.