Gustafs bästa öl produceras i Skåne

SOMMARFRÅGOR 2020

Gustaf Ahlin svarar på våra sommarfrågor. Foto: Privat.

Gustaf Ahlin hyllar ett skånskt öl och lyfter fram det som bäst i år. Det och mer får du veta av hans svar i vår sommarserie.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– I mars månad tog det tvärstopp på den lokala försäljningen till restaurang, även försäljningen till vår distributör Cask Sweden som sköter hela landet och vår export försvann.
Vi permitterade personalen, lanserade en öl som heter How to Be a Local Hero för att stödja lokala restauranger och kampanjen Local Hero Piteå som senare utvecklades till en massa städer. Vi har kört en del corona-anpassade events på bryggeriet och satsat på en ny folköl som sålt väldigt bra. Vi snabbade även på några av våra planerade släpp på Systembolaget och har numera fler öl tillgängliga där vilket har varit positivt.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?

– Sommaren är ju typ över här i norra landet känns det som men det bästa var nog att jag fick tid att åka med familjen till mina föräldrar och syskon i Småland och hälsa på.

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– Då det varit lite mässor och mycket fokus på det egna i år så har jag tyvärr testat lite för lite öl av andra i år. Jag beställde hem samtliga versioner av Hyllipan från Hyllie Bryggeri och deras Grapefrukt variant föll mig otroligt bra i smak en varm sommardag vid grillen! Alla smaker satt bara just där de skulle. Snyggt bryggt!
Det jag har druckit mest av är vår nya Folköl How to Switch it Up. En 3,5-procentig berliner i grunden torrhumlad med massiva mängder Citra och smaksatt med guavafrukt. Den blev bättre än vad jag hade hoppats på själv!

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

– Eftersom det är beslutat att det ska utredas så har jag en liten förhoppning till att utredningen ska visa att argumenten emot gårdsförsäljning inte längre håller, In the name of folkhälsan.
Däremot så är min tro att om det skulle komma ett positivt besked så är vi år bort innan det införs då det ska utredas hur det ska genomföras, utredas hur det ska beslutas och sen beslutas. Därefter utredas hur det ska genomföras och ja ni fattar hur jag tänker….

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?

– Jag dukar för fyra personer varje dag så ska jag vara helt ärlig så hade jag önskat en barnvakt och få duka en härlig middag till mig och Sofia (frun alltså, inte barnvakten.)