Gunnars granar var ett lyckoskott

Scandinavian Spruce flyttar hem till granskotten i Degerberga i Skåne. Eller nästan i alla fall. I stället för att brygga på Eskilstuna Ölkultur ska nu bryggeriet öl bryggas på Klackabackens bryggeri i Kristianstad ett par mil från Degerberga.

Det har varit några resor för Gunnar Göthner och Bodil Solheim Göthner sedan deras gransmakande öl första gången bryggdes. Det började på Monks i Stockholm, fortsatte ner till Lundabryggeriet innan man landade på Eskilstuna Ölkultur. Men nu är det alltså Klackabackens som gäller för deras prisade Spruce Ale.

– Vi bestämde oss för att det var dags att flytta hem. Det är besvärligt med kyltransporter av granskott och Klackabacken ligger bara ett par mil härifrån. Det blir mer praktiskt. Nu blir det även lättare att utveckla något nytt tillsammans med dem, säger Gunnar som bor i Degerberga tillsammans med frun och kompanjonen Bodil.

Började med brännvin

Idén till Spruce Ale fick Gunnar tillsammans med vännen Nils Alve Olsson och började egentligen med tankar om kryddning av brännvin och kom då in på granskott. Vilket inte är så konstigt eftersom Gunnar även driver firman Gunnars Granar.

– Vi hade inte hade testat granskott tidigare. Däremot hade ju min far lärt mig i skogen att de var goda att tugga på, säger Gunnar.

– Sen fick vi för oss att vi skulle prova att brygga öl med granskott också.

Det slutade med att vännerna la upp ett par projekt på en crowd funding-sajt. Ett för en öl och ett för calvados. Båda gjorda med granskott.

– Ölprojektet fick ihop pengar så vi gjorde ett försök på Monks bryggeri i Stockholm, de gjorde fem sex varianter, varav två var goda. En mörk öl och en ljus.

– Sen lät vi två testpaneler, en med dem som deltagit i crowdfunding-projektet och en hemma i Degerberga. De flesta gillade den ljusa. Den mörka var nog lite för nördig.

Svensk smak som gick hem

Projektet fortsatte, men nu testade man Lundabryggeriet i stället för Monks, men det visade sig att detta bryggeri var för litet så då hamnade granskotten hos Eskilstuna Ölkultur i stället. Vilket visade sig vara ett lyckoskott.

– Eskilstuna Ölkultur skickade in vår öl till Systembolaget för provning våren 2015. Det var i samband med att de hade ett tema med Svenska smaker och vi vann faktiskt den.

– Men sen när de beställde 6000 liter blev vi helt överraskade. Vi var inte alls förberedda på det.

Det slutade med att Scandinavian Spruce Ale fanns på 50-60 olika systembolag och till och med dök upp i en av morgonsofforna på tv.

– Det hade jag inte en aning om förrän efteråt, men det var kul även om jag var chockad.

Lite av tanken med att flytta hem är att produktutvecklingen ska kunna effektiviseras. Den mörka ölen kom aldrig utanför beställningssortimentet, men däremot har man tagit fram en gin baserad på granskott. Men Gunnar och Bodil vill inte stanna där.

– Vi har provat en del granskott men det finns många olika sorter, det är många variabler, så det finns mycket man kan göra.