Grymt hög klass på dagens ölnyheter

Flera av dagens nya öl smakade riktigt bra. Foto: Montage.

Nio öl. Flera riktiga höjdare. Här är dagens tillfälliga ölnyheter på Systembolaget.

De nio ölen spänner öven en hel del olika stilar och vi fastnade rejält för flera av ölen. 

 

Här är våra omdömen.

Mahrs Ungespundet Kellerbier

500 ml, 29,90 kr, 5,2 %, zwickel, keller- och landbier

Det här ölet har vi hyllat tidigare och det smakar lika bra den här gången. Det är maltfokuserat med en behaglig brödighet, där finns en försiktig beska som aldrig tar över utan låter ölet ha sitt fokus på det maltiga. Lättdrucket och samtidigt med en hel del smak. Mycket gott.

La Verdi Imperial Stout

330 ml, 34,90 kr, 8,2 %, Imperial porter och stout

Rostat med en hel del choklad och där finns även inslag av kakao. Ganska friskt med en lätt humleton och en del kaffe. God öl även om den känns lite tunn med tanke på alkoholen.

Lervig Modern Antique

500 ml, 49,90 kr, 7,0 %, India pale ale

Friskt humligt och med en del beska, där finns toner av citrus och tall och en touch av ananas finns i bakgrunden. God öl även om Lervig kan ännu bättre.

Allagash Curieux

355 ml, 49,90 kr, 10,2 %, Trippel

En grym smakkombination möter dig direkt där fatlagringen märks utan att ta bort de mer traditionella belgiska smakerna, det är lätt kryddat, friskt och komplext och dessutom ligger alkoholen på en nivå där den bidrar utan att ta över handen. Mycket gott.

Tilquin Oude Gueuze á l’Ancienne  2020

750 ml, 136,00 kr, 7,0 %, Gueuze

Härligt syrligt med balans, det är jordigt och med gummitoner, grapefrukt och en lätt touch av gräs, syran ligger på en perfekt nivå genom hela ölet och en del fattoner gör sig påminda i avslutningen. Mycket gott.

Brasserie de Blaugies La Vermontoise

750 ml, 74,00 kr, 6,0 %, Saison

Funkigt med jästtoner, hö och en del citrus, en del grästoner växer sig starkare och ger ölet en dimension som sticker ut en del för ölstilen. Friskt och komplex, ganska rejält kolsyrad. Mycket gott.

Crooked Stave Stay The Funk In

750 ml, 119,00 kr, 6,3 %, Övrig syrlig öl

Syrligt med jordtoner, en del citrus och en lätt ton av yoghurt. Ölet smakar bra men det provades direkt efter Tilquin-ölet och då är det här ett nummer mindre. Helt okej dock.

Mikkeller Baghaven Havnesaeson Blend 3

750 ml, 149,00 kr, 6,0 %, Saison

Friskt syrligt med toner av grapefrukt och citrus, humlen får ta en ganska rejäl plats, fatlagringen lämnar sitt avryck och det hela flyter samman till ett öl som håller riktigt hög klass. Mycket gott.

Great Divide Pumpkin Yeti

568 ml, 114,90 kr, 9,5 %, Imperial porter och stout

Ett fantastiskt öl som smaksatts med en del kryddor som inte brukar fungera så bra för mig i öl. Blandningen blir mycket riktigt något som landar i mittenregionen när det gäller smaker. Kryddorna finns där, liksom rostade toner, mörk choklad och kaffetoner. Helt okej och köpvärd för den som är mindre känslig för kryddor än jag.