Göteborgare bakom världens bästa ölbok

Peter M Eronsson och Simon Svensson har skrivit världens bästa ölbok. I helgen fick de en guldmedalj vid World Cookbook Awards i Kina.

Vid tävlingen finns olika klasser och det var i klassen för ölböcker som Eronsson och Svensson tog hem segern med boken ”Kreativ Ölbryggning”.

– Det känns förstås jättekul med att få denna uppmärksamhet och det är kul att en svensk bok kan vinna, säger Eronsson.

Förutom de båda huvudförfattarna har flera lokala ölprofiler varit inblandade. Magnus Vasilis har skrivit ett kapitel om suröl i boken och såväl Rick Lindqvist som Sebastian Jonsson har bidragit med recept till boken.

Tanken med boken är att inspirera hembryggare till att ta nästa steg med sina öl.

– Det handlar mycket om hur man experimenterar med sina öl. Det går att använda frukt och det finns tips på hur man lagrar öl. Ett kapitel handlar också om hur du gör dina india pale ales bättre, säger Eronsson.

Kreativ Ölbryggning (tv) har utsetts till världens bästa ölbok.

Guldmedaljen kan förstås leda till bättre försäljning för boken i Sverige, men kanske kan det även bli en internationell lansering.

– Det finns en chans att den översätts och släpps i andra länder Jag hoppas förstås att den ska komma ut på engelska, det vore jättespännande, säger Eronsson.

Hans nästa bokprojekt är ett nyutgåva av hans första hembryggarbok, med nya kapitel och nya recept.

Dessutom ska han inleda en projekt som ska mynna ut i en bok tillsammans med Jonas Darnell, mennan bakom Herman Hedning.

– Tanken är att hans tecknade serier ska blandas med öltexter från mig, säger Eronsson.