Göteborg får vänta på Stigbergets bryggpub

Bryggeriet på RIngön drog igång för drygt ett år sen. Sen dess har man bryggt 156 000 liter öl. Foto: Peter Lindh

Det är nu snart ett år sen Stigbergets flyttade in på Ringön i Göteborg. Men i stället för den tänkta bryggeripuben har det utvecklats till en folk- och kul öls-fabrik. Och snart är det kanske dags för en uppgradering.

När Stigbergets Bryggeri flyttade sin gamla utrustning från Majorna till Ringön i Göteborg var tanken att det skulle bli en bryggeripub med mat, bad och annat kul.

Men pandemin kom emellan och bygget av restaurangen har avbrutits. I stället är det en ren produktionsanläggning under ledning av Lucas Monryd. Men även om den med Stigbergets mått är liten, är produktionen större än många andra hantverksbryggeriers.

– Vi har bryggt 78 batcher sedan starten gånger 2000 liter, berättar Lucas.

Det som bryggts har ofta varit öl som Stigbergets Bryggeri vanligtvis inte förknippas med. Ofta tyskt och brittiskt och inte så mycket ipor alltså.

– Vi har gjort en svart-IPA, Barnaby-IPAn och några pale ales, smågrejor. Jag är inte så jätteintresserad av haze, men det kanske blir mer framöver. Det kan bli en uppgradering av hårdvaran, men det hänger i luften än så länge.

Ofta bestäms det uppifrån vad som ska göras, när det finns en lucka i utbudet.

– Men ibland kan det vara vi bryggare som säger att ”vi aldrig bryggt en schwarzbier”, och då säger de ”gör det då”.

– Om man bortser från folkölen, så är det vår Ringöbräu Rauchbier som sålt bäst. Jag blev ganska paff över hur bra den sålde. Men det är ju ändå inte närheten av hur våra ipor säljer.

Och snart kommer en uppföljare. I en av jästankarna ligger en rauchhelles.

– Den kan bli helt sjukt god om man gillar rököl.

Lucas Monryd säger att han inte gillar haze så mycket, och det har det heller inte blivit så mycket av på Ringön.

Men det har alltså blivit en hel del folköl. Förutom lillmåsen och andra dimmiga ipor så är det Ringön som gör folkölen som Stigbergets säljer från det gamla bryggeriet i Majorna. Ändrade regler på Systembolaget med nya begränsningar för hur många öl ett bryggeri får ha i det lokala sortimentet har gjort att många öl från Ringön inte har kunnat säljas där. Platserna går till volymölen som görs på Stigbergets stora produktionsanläggning vid Partihallarna.

På bryggeriet på Ringön har Stigbergets även startat ett surölsprogram. Och nu börjar det ge resultat. Ett öl är på kveikbas och det andra saison. Eventuellt ska de tillsätta frukt framöver, men det är inte bestämt än.

– Det går bra, men långsamt. Vi smakade på de första går och de smakade fantastiskt. Vi börjar släppa dem till vintern och sen gör vi nåt pyttesläpp nån gång i halvåret.

Så produktionen rullar på alltså, men någon restaurang finns det inte. Stigbergets avvaktar utvecklingen innan de drar igång nåt.

– Restaurangbiten inte färdigritad än. Det är inte nåt att lägga energi på innan vi vet att vi kan få in folk också.