Ginger beer lyfts i ny skånsk satsning

Ginger beer är inte speciellt vanligt på den svenska marknaden. Men det är fokus för nystartade Sysskonhem.

I cirka två år har Josefine Broman och Daniel Hellström experimenterat hemma i köket. Till slut var de nöjda och bestämde sig för att satsa på kommersiell verksamhet.

– Vi ville få fram en ginger beer som smakade så naturligt som möjligt. Vi provade olika jästsorter och testade även vilken ingefära vi skulle använda, säger Broman.

Nu brygger man hos Brygghuset Finn och produkten finns numera på Systembolaget.

Ginger beer består av socker, ingefära, citron, vatten och jäst. Cirtonen skalas och pressas för hand och alla ingefära hackas av de båda.

– Det är den enda produkten vi gör och vi gillar ginger beer. Det var ett steg för oss att gå från köket till att brygga på ett stort bryggverk, säger Broman.

Deras ginger beer är på 4,5 procent och det finns planer på att ta fram nya varianter. Bland annat har man experimenterat med att smaka sätta med humle.

– Det finns även restauranger som vill ha en alkoholfri version av vår produkt, så det ska vi titta på, säger Broman.

Satsningen är nyligen inledd och det finns i dag inga konkreta planer för hus Sysskonhem ska utvecklas.

– Vi vet inte hur stort det kan bli. Vi vill förstås att det här ska uppskattas och det känns kanske framför allt som en sommardryck. Vi var varit på några ölfestivaler och där har dom gillat det vi gjort.

Skillnaden mot öltillverkning är att jäsprocessen avbryts tidigare för att behålla tillräckligt med sötman i produkten. Testet med att använda humle har visat sig lyfta fram en del syra och så här långt är man nöjda med de testerna.

Till slut undrar kanske en del av er var namnet Sysskonhem kommer från. Det handlar om huset där de båda bor, och det var tidigare ett kloster i 20 år innan det såldes för fyra år sedan.