Garrett Oliver vill att fler brygger med fonio

Brooklyn Brewerys legendariska bryggmästare Garrett Oliver har dragit igång ett hållbarhetsprojekt för att införliva ett gammalt afrikanskt spannmål i ölvärlden. Bryggerier som Guinness, Carlsberg och Omnipollo är med på tåget.

Ett av de bästa spannmålen för att brygga öl på har odlats i tusentals år i Afrika. Det kallas fonio och är en typ av hirs som Garrett Oliver nu lyfter fram för sin mångsidighet och hållbarhet.

 

Brewing for Impact är en del av Garrett Olivers 30-årsjubileum som bryggmästare för Brooklyn Brewery. I projektet samarbetar han med en brokig blandning av ölmärken från hela världen – från okända och hypade till de allra största. De sju bryggerierna är Russian River (USA), Maison Kalao (Senegal), Thornbridge (Storbritannien), Omnipollo (Sverige), Carlsberg (Internationellt), Jing-A (Kina) och Guinness (Internationellt).

 

Vanligtvis används kornmalt som bas i öl, men Garrett Oliver har bett collab-bryggerierna att ta fram ölrecept där minst 15 procent fonio ingår. Fonio är ett glutenfritt spannmål från Västafrika som används på samma sätt ris eller couscous. Det finns med på Världsnaturfondens lista över livsmedel som är bra för hälsan, klimatet och den biologiska mångfalden och kallas ibland ”lazy farmer’s crop” eftersom grödan går att skörda på bara 60–70 dagar, dessutom växer det bra också under väldigt torra förhållanden.

 

– På sätt och vis är detta det viktigaste jag någonsin har gjort. Om det vi nu startar får fäste i branschen, kommer vi förhoppningsvis se bredare användning av ett spannmål som inte kräver bevattning, gödningsmedel, bekämpningsmedel eller andra kemiska tillsatser. Att odla fonio bidrar istället till jordförbättring och är en viktig inkomstkälla för småskaliga jordbruk som ofta drivs av kvinnor. Plus att du kan få fram fantastiska öl – vad mer kan man begära?, säger Garrett Oliver.

 

Men hur smakar det då? När man använder fonio i matlagning har det en lätt jordig och nötaktig smak som liknar popcorn utan smör. Enligt Garrett Oliver kommer samma smaker fram när du brygger öl, men spannmålet bidrar även med nyanser av vitt vin, litchifrukt och andra tropiska frukter.

 

De sju samarbetsölen bryggs i begränsad upplaga och släpps löpande under året. Det första ölet är en pilsner skapat ihop med Maison Kalao, som kommer från Senegal där fonio är stapelföda sedan 5000 år tillbaka. Från maj följer ölsläppen med cirka en månads mellanrum; en pale ale på cask från Thornbridge, en chokladstout från Omnipollo (Garrett Oliver kommer till Stockholm och Omnipollos kyrka för releasen den 5 juni), en lager från Carlsberg bryggd med 100 procent foniomalt, en belgisk blond ale från Russian River, en pale ale från Brooklyn Brewery, en West Coast IPA från Jing-A och i slutet av året släpper Guinness en foniovariant av sin klassiska stout.

 

En del av intäkterna går till Michael James Jackson-stiftelsen, en organisation som grundats av Garrett Oliver för att dela ut stipendier till BIPOC (Black, Indigenous, People Of Color) inom bryggeri och destilleribranschen.

 

Brooklyn Brewery var ett av tidigaste pionjärbryggerierna inom den amerikanska craft beer-vågen på nittiotalet och idag är det åttonde största hantverksbryggeriet i USA. I Sverige har Brooklyn ett nära samarbete med Carlsberg Sverige, dels genom att företaget distribuerar deras öl för den svenska marknaden, dels genom att de tillsammans har grundat Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm.