Gammal öl blir till energi för bryggning

Heineken använder överbliven öl som källa till energi när nya öl ska bryggas. Foto: Heineken.

Heineken har miljontals liter med öl som inte går att sälja. Nu töms faten och ölen blir till grön energi till nya bryggningar.

 

Det är vid bryggeriet i engelska Manchester som man nu skapat nya möjligheter för det överblivna ölet att komma till användning. Fatningsmaskinerna har byggts om för att tömma faten med gammal öl, och den ölen samlas sedan för att bli till biogas som driver bryggverken.

– Tusentals fat som inte kunde skickas till pubar på grund av vår lockdown töms och ölen lagras i tankar innan alkoholen blir till biogas som är 100 procent förnyelsebar, berättar Heineken i ett pressmeddelande.

Den nybyggda utrustningen kan hantera 70 000 liter öl per dag och sedan i maj i fjol har över tre miljoner liter gammal öl tagits om hand på bryggeriet.

Enligt British Beer & Pub Association bedöms det att över 40 miljoner liter bryggd öl har fått hällas ut då den inte kunnat säljas på pubar. Det motsvarar ett värde på ungefär 400 miljoner kronor. I april hoppas britterna på att barer och pubar ska kunna öppna igen, men ingen vet i dag säkert om det kommer att bli så.