Gällivare bryggeri hårt drabbat av corona

Fredrik Westberg och hans nystartade Gällivare Bryggeri drabbades dubbelt när covidpandemin slog hårt mot orten i våras.

– Jag fick några kunder och hann sälja ett halvår innan mina kunder började stänga sina verksamheter på grund av corona. Till och med skidanläggningen stängde och turismen försvann. Det var ett hårt slag mot hela kommunen, säger Fredrik Westberg.

– Sen fick jag covid själv den 6 juni så det senaste halvåret har jag inte haft nån verksamhet alls.

Nu har Gällivare börjat öppna upp igen och Fredrik själv är frisk. Men vägen dit var inte lätt. Har var sjuk i två månader och på vippen att åka in på sjukhuset när syresättningen gick ned. Som ensamföretagare innebar det förstås totalt stillestånd för bryggeriet. Men inte ens när han blev friskförklarad var eländet över.

— Jag har haft bekymmer med doft och smak länge efteråt, och har fortfarande i viss mån det. Jag har fått tillbaka det mesta, men jag kan inte känna doften av diesel och aceton. Kaffe är inte lika gott som tidigare och både Coca Cola och Pepsi Cola har bytt smak, säger Fredrik.

– Det är ju knepigt att brygga öl om man inte vet vad det smakar och doftar. Då är det en nackdel att vara ensam, hade vi varit flera hade det varit lättare att komma igång igen. Nu har jag fått vänta ut att bli helt frisk i stället. Känns som att man kan stoppa hela det här året i soptunnan.

Innan Fredrik startade Gällivare Bryggeri 2019 var han hembryggare i tio år. Fokus för bryggeriet är en lokal förankring och ölstilar som ofta innehåller lokala växter. Sortimentet består just nu av två engelska ipor, två vanliga lager och en kellerbier.

– Lagern jag säljer är maltigare än vanliga moderna lager, de smakar mer som de gjorde innan industrilagern kom.

Just nu arbetar han med att få in sina öl på Systembolaget. Något som underlättas av att han fått ett småföretagarstipendium från försäkringsbolaget Svedea på 25000 kronor.

– Det var otroligt trevligt. Jag fick det bland 3000 sökande som drabbats av corona. Jag har byggt upp det här med privata pengar och det här kändes som en trevlig injektion. De pengarna har betalat för systembolagslanseringen.

– Jag hoppas även kunna växla upp produktionen med flera jästankar. Idag begränsas jag till 200 liter i veckan.