Fyra gin-medaljer för svenska bryggeriet

Tommy Jonasson var förstås mycket nöjd med de fyra medaljerna. Foto: Montage.

Tre silver och ett brons. Det blev jackpot för killarna bakom Revsunds Bryggeri när World Gin Awards nyligen avgjordes.

 

Tommy Jonasson, som grundade bryggeriet och även varumärket Revsund Disitillery tillsammans med Henrik Spansk, var förstås nöjd med resultatet.

– Det är helt otroligt och känns jävligt roligt. Jag skickade in våra gin i oktober men det tog lite tid innan jag ens berättade det för Henrik, säger han.

De fyra ginsorterna fick alltså alla medaljer. En silvermedalj innebär inte en andraplats i en klass, utan att man uppnått en viss poäng från de cirka 20 domare runt om i världen som gjort bedömningarna.

De tre silvermedaljerna gick till Mylta, som är smaksatt med hjortron och kardemumma, Herrevada, som är smaksatt med fläder, och Forsa, som tog sin medalj i klassen Navy Strength. Där tävlar gin som är på minst 57,8 procent.

Dessutom blev det brons för en mer ordinär London Dry Gin från det jämtländska företaget.

– Vi hade bara hållit på i ett år när jag skickade in bidragen till tävlingen, så det här är fantastiskt. Jag hoppas verkligen att det dessutom är bra för försäljningen, säger Jonasson.

Det är bara sedan i somras som killarna haft sin 100-literpanna, innan dess var det mindre batcher som producerades.

– Vi gjorde mellan 1600 och 1700 liter gin under 2020, men kan producera mycket mer.

Framgångarna ger förstås energi till att satsa mer på gin. Men det ska samtidigt inte gå ut över bryggeriverksamheten.

– Vi har delat upp det ganska bra där Henrik brygger och jag destillerar. Vi vill ha flera ben att stå på och kommer att satsa vidare på både öl och gin, säger Jonasson.

Dessutom väntar man på bygglov för den satsning på ett gästgiveri som ska göras Revsund. Där ska även bryggeriet finnas med och på sikt ska man även troligen ha stugor på den tomten för att erbjuda övernattning.

– Vi fyller fem år i år och det skulle vara kul om vi kom i gång före årsskiftet.