Mossvall redo ta över på Gotlands Bryggeri

Bildspel

Bild 4 av 4

Johan Spendrup tyckte att det var svårt att bestämma sig för att lämna Gotlands Bryggeri.

 

Dryck har varit centralt hela hans yrkesverksamma liv. Nu är Mikael Mossvall redo att ta över Gotlands Bryggeri efter Johan Spendrup.

Det var i förra veckan som Beernews och andra media berättade om att Johan Spendrup slutar som vd på Gotlands Bryggeri. I stället ska han satsa mer på rollen som vice vd i Spendrups.
Samtidigt presenterades Mikael Mossvall som ny vd på Gotland och han har jobbat med dryck ända sedan studietiden.
– När jag pluggade på universitetet kom jag i kontakt med Mackmyra och jag gjorde mitt examensarbete om hur de skulle få ut sina fat till kunder, säger han.
Med ett leende berättar han att Mackmyra tyckte bättre om examensarbete än vad lärarna på universitetet gjorde och efter studierna anställdes han på whiskyföretaget.

– Jag var den femte personen att bli anställd på Mackmyra. 2007 blev jag säljchef och 2012 blev jag ansvarig för internationellt sälj och marknadsetablering. Bland annat startade jag ett tyskt dotterbolag.

Men efter tolv år ville han sedan göra något annat och då föll valet på Spendrups. Där var han produkansvarig för Mariestad i fyra år innan han nu tar steget till Gotland. I alla fall arbetsmässigt.
– Det första min fru sade var att nu kan vi flytta till Gotland. Men vi har sagt att vi ska hela familjen vara där ganska mycket under en tid och sedan bestämmer vi oss för var vi ska bo, säger Mossvall.
Han ser fram väldigt mycket emot att börja jobba med Gotlands Bryggeri och konstaterar att öl verkligen är i ropet.
– Det känns otroligt lockande och det kan aldrig ha varit så roligt att jobba med öl som det är nu.
Mossvall kommer med en annan bakgrund än Johan Spendrup som är utbildad bryggmästare och har varit en viktig del i produktionen under sina år på Gotland.

Den kunskapen vill man ha kvar i företaget.

– Vi vill behålla honom som rådgivare när det gäller bryggteknik och produktutveckling. Min egen bakgrund handlar mer om varumärken och jag ska fokusera på det, säger Mossvall.
Ett stort beslut kommer under hösten och det handlar om planerna på ett nytt bryggeri på Gotland. Då skulle Gotlands Bryggeri kunna bli betydligt mer självförsörjande på öl.
– I dag utvecklas all öl och alla ny öl tas fram på Gotland. Men produktionen sker även på fastlandet, säger Mossval.
Ett av problemen på Gotland är tillgången på vatten och ett nytt stort byggeri skulle behöva enormt mycket vatten varje år.
För Johan Spendrup var det ett svårt val att lämna vd-jobbet på Gotlands Bryggeri.
– Det var jättesvårt och jag har verkligen älskat mitt jobb. Men det här kommer att bli bra och jag får ju vara med en del även i fortsättningen.
Han ser det samtidigt som naturligt att någon annan kommer in och leder företaget.
– Jag är bra på att starta upp saker och sedan är det bra om någon annan tar över när vi går in i en ny fas.