Rover bjuder in alla bryggerier i Göteborg

När The Rover firar tioårsjubileum sker det egentligen ett år för sent. Men det kompenseras av att festen kommer att vara en hel vecka.

Jubileet kommer att firas 31 januari- 5 februari nästa år.

– Vi kallar det 10+1-jubileum och ambitionen är att bjuda in alla bryggerier i Göteborg, säger Niklas Gustafsson, en av delägarna.

Tanken är att varje bryggeri får tillgång till en eller två kranar på The Rover under den här veckan. Varje dag ska också två bryggerier finnas på plats.

– Ett av dom får sätta ihop spellistan för den dagen, det andra får komponera en maträtt. Sedan förväntar jag mig att de hänger här och har det kul bara, säger Gustafsson.

Det som kan bli ett problem är att räkna in vilka bryggerier som räknas som Göteborgsbryggerier, ett annat kan bli bristen på kranar.

– Det har varit ett väldigt stort intresse hos de jag frågar, men vi ska nog kunna ha 25-26 kranar tillgängliga för detta.

Det var i februari 2006 som trion Niklas Gustafsson, Pelle Frost och Gary Mclachlan tog över The Rover, som redan då var ett etablerat ölställe i Göteborg. På den tiden var det mest fokus på tysk, belgisk och tjeckisk öl och Andra Långgatan såg inte alls ut som den gör idag.

– Jag och Pelle fick ett erbjudande att ta över från de tidigare ägarna, det var ett stort steg för The Rover var en institution redan då.

Längs vägen kom även Gary Mclachlan med som en av delägarna och finansiärerna.

– Vi träffades över en fika och när det mötet var slut hade vi ett handslag. Det gick snabbt, berättar Gustafsson.

Det var delvis med inspiration från Akkurat och Oliver Twist, som The Rover ändrade inriktning under de nya ägarna.

– De hade börjar att köra mer amerikanskt och svenskt på sina kranar, och det ville vi med. Fast då fick man leta med ljus och lykta efter svenska bryggerier.

Tre år senare tog samma trio även över Ölrepubliken i Göteborg. Det var i ett läge när Gustafsson bestämt sig för att flytta till Stockholm.

– Min fru hade sagt upp sig från sitt jobb när vi fick chansen att ta över Ölrepubliken. Hon blev inte så glad när hon fick höra om detta. Men det löste sig, berättar Gustafsson.