Förlikning för trio som ville ha mer arbetstid

De tre anställda stämde Systembolaget för att de inte fick gå upp i arbetstid. Nu har trion lämnat företaget efter att man nått en förlikning.

Beernews har tidigare skrivit om konflikten där tre anställda hävdar att de ville gå upp i arbetstid men inte fick möjlighet att göra det.
Till slut tog man ärendet till Arbetsdomstolen.
De tre har haft anställningar på mellan 55 och 70 procent, men hoppades på heltid. I stället anställde Systembolaget vikarier och det reagerade trion på. Men ärendet nådde aldrig Arbetsdomstolen, utan i stället har man nått en förlikning.
Den uppgörelsen är hemlig men det står klart att samtliga tre har slutat på Systembolaget.
– Vi är ju nöjda med överenskommelsen men rent generellt borde man se över hur företrädesrätten missbrukas på Systembolaget. Las kan ganska enkelt sättas ur spel i praktiken. Jag hoppas att Unionen vaknar till liv och inser att avtalet är för svagt och villkoren för dåliga, säger Emil Boss, en av de tre, till tidningen Arbetaren.
Det var fackförbundet Driftsektionen för systembolagsanställda hos Syndikalisterna i Stockholm som drev ärendet. Man yrkade på 25 000 kronor i skadestånd till var och en i trion, samt 35 000 kronor till sitt eget fackförbund, men nu blev det i stället en förlikning.