Fylla på flygen leder till stopp för alkohol

Ska du resa i USA i sommar så blir det antagligen torra resor. Foto: Pixabay

Steg för steg normaliseras världen och restriktioner hävs. Men alkoholförbudet på amerikanska flygbolag består. I alla fall ett tag till.

Det är efter störande och ibland farligt beteende av passagerare som nu åtminstone två amerikanska flygbolag förlänger stoppet för alkoholservering ombord som de haft sedan förra året.

Amerikanska flygbolag har rapporterat att det har varit en stor ökning av passagerare som beter sig illa på flygningar de senaste månaderna, och det inkluderar att dricka sin egen alkohol, överfall på personal och vägran att bära mask. Enligt den amerikanska luftfartsinspektionen FAA har de fått 2500 rapporter från bolagen i år.

Southwest Airlines meddelar att man förlänger alkoholstoppet efter att en kvinna i förra veckan påstås ha överfallit en i person i flygpersonalen. De hade tidigare planer på att återinföra alkoholservering i sommar.

– Med tanke på den ökning av incidenter med störande passagerare pausar vi återinförandet av alkohol, säger flygbolaget i ett uttalande.

Även American Airlines hade tänkt att återinföra alkoholserveringen den här sommaren. Och även det bolaget har ändrat sig efter som man säger djupt oroande situation ombord på bolaget flygningar.

– Vi inser också att alkohol kan bidra till ett ovanligt beteende hos våra kunder ombord och med tanke på vår personal vill vi inte potentiellt förvärra vad som redan kan vara en ny och stressig situation för våra passagerare, säger bolaget i ett meddelande där man också säger att det inte gäller första klass.

Slutligen är det United Airlines som har backat och nu ändrar sina planer. De tillåter redan öl, vin och hard seltzers på långflygningar, men hade planerat att införa det även på kortare flygningar. Det kommer nu inte att ske.