“För balans i livet och i varje klunk”

Foto: Stanley Wong

Bland modern glasarkitektur, övervuxen tågräls och pånyttfödda industribyggnader bjuder Zennebar på ett Bryssel som både känns nytt och tidlöst på samma gång – inklusive pilsner, pétanque och en filosofi du kan dricka.

Det finns barer du snubblar in på av en slump, och så finns de du söker upp medvetet – för att de är något mer än bara ett mysigt ställe att släcka öltörsten på. Zennebar matchar den beskrivningen. En destination snarare än ett tillhåll, där tradition, innovation och filosofi möts. Här serveras enbart öl från Brasserie de la Senne, vars grundare tröttnade på sötsliskiga brygder och började brygga torra, bittra öl – som en stillsam revolt mot det industriella.

Beläget i utkanten av det växande Tour & Taxis-området i norra Bryssel, omgärdat av industriromantik och nybyggaranda, framstår Zennebar som en hybrid av det gamla och det nya – en bar på en plats där modern glasarkitektur, forna industribyggnader och vildvuxna gräsytor samspelar på ett sätt som förflyttar dig till en helt annat Bryssel än det som finns i innerstadens täta kullerstenskvarter.

Det här var en gång Bryssels pulserande logistikcentrum, fyllt av lagerlokaler, postterminaler och tullbyggnader. I dag har de gigantiska sten- och stålkonstruktionerna varsamt restaurerats och fått nytt liv som kontor, evenemangsytor och mötesplatser. Runtom har moderna bostadsområden och gröna parker vuxit fram, men områdets själ finns kvar – en blandning av rå industrikänsla och framtidsoptimism, där Zennebar smälter in med naturlig självklarhet.

Zennebar är Brasserie de la Sennes egen bar. Att all öl på fat och flaska är bryggd just här – i samma byggnad, med samma filosofi, av samma människor – är förstås mer än bara ett marknadsföringsknep. Det är hela poängen. De la Sennes öl har länge haft en trogen publik bland de som söker låg alkoholhalt, hög drinkabilitet och tydlig bitterhet i ett land där sötma och styrka ofta varit normen. Men det är först när man dricker ölen här, i ljuset som strilar in genom glasväggarna och med bryggverket bara ett tiotal meter bort, som man fullt ut förstår vad bryggeriet vill åstadkomma.

Taras Boulba är friskare, Zinnebir djupare och Zennepils – bryggeriets tolkning av tysk lager – känns som en ännu större upplevelse här jämfört med hur den smakar de gånger bryggeriets öl sporadiskt dyker upp på Systembolaget. Det är som att ölen, befriad från resan via distributörer, lastbilar och centrallager, andas lättare.

Men Zennebar är inte bara en plats för att dricka öl. Det är lika mycket en plats för lokal gemenskap och fest – och för att bara vara. På uteserveringen sitter du på enkla träbänkar i gräset med en förfallen stenkyrka som fond. Publiken är brokig, i ordets rätta bemärkelse. Här samsas unga och gamla, ölnördar och nyfikna, människor som kommit för att fira något och de som bara ville vara ifred en stund. Några spelar pétanque, andra scrollar på telefonen. Ett gäng besökare pratar jäst och humle vid baren, andra lutar sig tillbaka med ett glas i handen och låter eftermiddagen rinna iväg. Alla är lika mycket hemma.

Zennebar serverar också en liten meny framtagen med den franske kocken Florent Ladeyn – med rätter som frikandel med rödbetsketchup (en friterad, skinnfri köttfärskorv), belgiska pommes frites, friterad kyckling och falafel på groddade linser, allt lagat med samma omsorg och känsla som ölen i baren. Du blir mätt nog för att ta en öl till – och det är förmodligen tanken. För här vill man gärna sitta länge.

Framför oss breder en sprucken asfaltsplan ut sig, men i solskenet och med en välbryggd öl i handen känns det ändå som en av Bryssels vackraste platser. Zennebar är varken en traditionell belgisk ölpub eller ett stereotypt modernt taproom – men den vinner i längden på att vara fullständigt orubblig i sin övertygelse. Här serveras inga överhumlade monsteröl, inga karamellstinna triplar – bara balanserade, torra, lättdruckna öl med själ. Varje klunk är en påminnelse om att balans inte bara gäller öl, utan i livet i stort. Just därför är det en av de mest minnesvärda öldestinationerna du kan besöka i Bryssel.


Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.