Folköl lockar nya grupper till baren

Folk & Friends har bara varit öppet en dryg vecka. Men redan har nya grupper av människor hittat till folkölsbaren.

– Ju fler folkölsställen som öppnar, desto mer folköl kommer bryggerierna att producera, säger Victor Olin.

Han driver Folk & Friends tillsammans med Alli McCleary, och satsningen är den tredje på folköl i Stockholm sedan i somras då först Bottle Shop och sedan Folkölsbutiken öppnade på Söder.

– Vi har haft de här planerna länge, men det tog tid att hitta en bra lokal, säger Olin.

Planerna har handlat om något i ölbranschen, men ändå inte en traditionell bar. Arbetstider och dyra kostnader för till exempel kök och alkoholtillstånd har talat emot sådana satsningar.

I slutet av september fick de börja att jobba med lokalen på Kungsholmen och bara för en dryg vecka sedan var det premiär.

De öppnar baren i ett läge när folköl och annan öl med låg alkoholhalt är populärare än någonsin.

– Det fanns inget bra utbud alls tidigare. Nu finns det mer folköl än vi kan ta emot, säger Olin.

– Vi har 56 olika ölsorter, säger Alli McCleary, som tidigare jobbat bland annat på Brewdog Kungsholmen och på bryggeriet CAP.

Victor Olin tror att det kommer fungera bra med en folkölsbar även på Kungsholmen.

Victor Olin tror att det kommer fungera bra med en folkölsbar även på Kungsholmen.

De båda träffades i Peking av alla ställen och efter lite besök hos varandra flyttade Alli från USA till Sverige.

Efter hårt arbete med att få i ordning lokalen har de redan efter en vecka lyckats locka grupper av människor som kanske oftast inte hamnar på andra ölbarer.

– Det är föräldralediga som tar en öl lika gärna som en kaffe, hundägare på promenad, studenter som kopplar upp sig och pluggar här, folk som tar en öl och spelar spel. Vi vill ha den typen av folk, säger Olin.

Även bland de boende på Kungsholmen har responsen varit positiv.

– Folk undrar varför det här inte har funnits tidigare. Jag tror det är lättare att starta så här än att satsa på en vanlig bar här, säger Olin.

Inledningsvis blir det tre öl på fat och inom kort kommer det att vara möjligt att köpa med sig growlers. Precis som det förstås går att köpa med flaskor ur kylen så länge det inte handlar om starköl.

– Nu ska vi jobba med fokus på att göra det här riktigt bra. Men vi öppnar gärna flera sådana här ställen om det går bra, säger Olin.