Folk & Friends i Hornstull läggs ner

Victor, Chewie och Alli McCleary Olin lägger nu allt krut på vinbaren Chewie’s när Folk & Friends i Hornstull läggs ner. Foto: Privatbild

Folkölsbaren Folk & Friends har inte hämtat sig efter pandemin och nu har ägarna tagit beslutet att stänga baren.

Folk & Friends hade två renodlade folkölsbarer i Stockholm, men nu blir ingen av dem kvar. På Norr Mälarstrand har ägarna Alli och Victor McCleary Olin satsat på ett naturvinskoncept med Chewie’s Bar i stället och baren i Hornstull stänger idag.

– Vi beslutade att få lite mer balans i livet och endast fokusera på en bar. Folk & Friends var lite för nischat för Norr Mälarstrand, så vi ändrade konceptet till naturvinsbar och med schysst utbud av hantverksöl, säger Victor.

Baren i Hornstull har haft det tufft ekonomiskt under pandemiåren.

– Folk & Friends i Hornstull tappade väldigt många av stammisarna och gästflödet som aldrig riktigt kom tillbaka, berättar Victor.

Det blir nu naturviner även i den lokalen framöver, men inte i Allis och Victors regi.

– Det är så klart lite blandade känslor att säga farväl till grannskapet och stammisarna. Många har dock uttryckt att de får komma och hänga på Chewie’s istället, säger Victor.

– Nu blir det lite skönt att betala av lite lån och se till att Chewie’s Bar blir så bra det bara kan bli. Vi kommer att kunna ha öppet längre dagar, lägga mer fokus på maten och sen blir det större chans för våra gäster att faktiskt träffa Chewie som bara behöver underhålla på ett ställe.

Men Folk & Friends försvinner kanske inte för alltid. Victor håller dörren öppen för att återkomma i framöver.

– Vi har en dröm om att öppna upp ett uppdaterat koncept i framtiden på annan plats, en Folk & Friends 2.0. När det kan bli vet vi inte, nu ska vi njuta av lite mer tid över och jobba tillsammans på Chewie’s.

Och folköl säljer de fortfarande. Den är populär på vinbaren med.

– Vi har fortfarande stor kärlek till folkölen och kommer givetvis fortfarande att erbjuda god hantverksfolkis även på Chewie’s. Vi fortsätter med samma suveräna huslager från Helsinge Ångbryggeri och så kommer man så klart att hitta vår egna öl Folk & Brew både på kran och i kylarna för take away.

– Det var faktiskt väldigt intressant att se att en stor andel av gästerna hittills fortfarande dricker folköl även, när vi har vin och starköl i kylarna. Men nu är det mycket bredare utbud som attraherar en större andel människor.