Flying Dogs grundare har avlidit

Flying Dog grundades av George Stranahan och Richard McIntyre.

George Stranahan, mannen som grundade ikoniska Flying Dog Brewpub har avlidit efter en stroke. Han blev 89 år.

Flying Dog grundades i Aspen 1990 av George Stranahan och Richard McIntyre och gjorde väsen av sig redan från början med vanvördiga hänvisningar till avföring och tikar på öletiketterna. Något som ledde till tvister med myndigheterna där Flying Dog tvingades byta etiketter på ölflaskor för sammanlagt dryga två miljoner kronor.

Striden tog dock inte slut där och fem år senare vann bryggeriet den legala striden. 2015 vann de även en liknande tvist mot delstaten Michigan.

– Vad vi gör är att sprida ett politiskt budskap: Utmana makten, kommenterade Stranahan.

Tillfrågad om vad Flying Dog stod för svarade han

– Det står för att gå mot bättre vetande, ta större risker än du tänkt dig, och fixa det.

Och det gjorde han verkligen med Flying Dog Brewing. Förra året var det 35:e största hantverksbryggeri i USA.

Men mycket har hänt på vägen. Bryggpuben i Aspen blev snabbt för liten för att klara efterfrågan så i ett samarbete med en annan bryggpub startades Wynkoop Brewing Company 1994 i Denver för att klara produktionen. År 2000 köpte Flying Dog ut den andra bryggpuben och byggde även upp ytterligare en enhet i samma stad.

Flying Dog fortsatte att växa och 2006 köptes Frederick Brewing Company i Frederick, Maryland. När sen bryggeriet i Denver behövde renoveras valde företaget att stänga i stället och koncentrera produktionen till Maryland.

Innan George Stranahan började brygga öl hade han en helt annan karriär som fysiker och är känd över världen för att ha skapat The Aspen Center for Physics som sägs ha varit oundgänglig för tillkomsten av Fermi National Accelerator Laboratory, som länge var världens största partikelaccelerator.

Läs mer om Georges Stranahan liv och gärning här.