Flera höjdare bland fredagens nyheter

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Det kommer en hel del spännande öl på Systembolaget på fredag. Foto: Systembolaget.

Det kommer goda öl i flera olika stilar när Systembolaget släpper månadens första tillfälliga nyheter på fredag. Här är våra favoriter.

 

Örebro Brygghus Det Våras För Lime – En Suröl, 330 ml, 21,80 kr, 5,0 %, Övrig syrlig öl

Friskt syrligt med behagliga limetoner. Balanserat med rena smaker, en öl som kommer fungera bra i vårsolen.

 

3 Fonteinen Tuverbol, 375 ml, 109,00 kr, 11,5 %, Trippel

En blandning av belgisk blond och lambic som inte når riktigt de höjder man är bortskämd med när det gäller 3 Fonteinen. Du kan känna smakerna av de båda ölen men det gifter sig aldrig riktigt perfekt. Visst, det smakar helt okej, men är inte där man vill ha 3 Fonteinen.

 

Dogfish Head/Rodenbach Viprant P´Ocean, 355 ml, 35,90 kr, 4,7 %, Övrig syrlig öl

Syrligt med en del bärtoner, men det blir lite kladdigt och ölet lyfter inte riktigt. Synd med så duktiga bryggerier inblandade i ölet.

 

Good Guys White Spring, 330 ml, 22,90 kr, 5,0 %, Witbier

En ganska tydlig maltbas kompletteras med apelsintoner och en touch av koriander. Lätta citrustoner i avslutningen där kryddorna också gör sig snäppet mer märkbara. Lättdrucken och en helt okej witbier.

 

Stockholm Brewing Italopils, 330 ml, 25,90 kr, 5,2 %, Lager modern stil

Maltigt och brödigt med en ganska behaglig balans från humlen, som växer sig starkare i avslutningen. Gott och lättdrucket utan att krångla till det.

 

Bitburger/Sierra Nevada Triple Hop´d Lager, 330 ml, 17,90 kr, 5,8 %, Lager modern stil

Humledrivet öl som ändå tillåter sig att ha en brödig maltbas innan humleb tar över. Citrus, lätta grästoner och en lätt blommig ton dyker upp i smakerna. Helt okej.

 

Tyris IPA, 330 ml, 24,90 kr, 6,0 %, India pale ale

En traditionell IPA med ganska rejäl beska, grästoner, citrus och en tendens till parfymtoner. Inte någon favorit.

 

To Öl Whirl Domination, 440 ml, 33,90 kr, 6,2 %, India pale ale

Betydligt modernare humleöl än det ovanför, här är det grumligt och smakar citrus, ananas och med en touch av melon. En del beska ger ölet en komplexitet. God och prisvärd öl.

 

Frau Gruber X Barth Haas Collab IPA, 440 ml, 55,90 kr, 6,8 %, India pale ale

Tyskarna bakom Frau Gruber har kastat reinheitgebor i papperskorgen och fortsätter att leverera moderna humlebomber med hög kvalitet. Här är det fruktigt, lätt tropiskt och riktigt gott.

 

Buxton/Verdant Matters of Perspective IPA, 330 ml, 40,90 kr, 6,6 %, India pale ale

Ännu en hazy-ipa som bjuder på en tropisk känsla, men där finns också en jordig ton som inte riktigt passar in. Ölet lyfter därmed inte till några högre höjder i den konkurrens som råder bland humlebomber i dag.

 

Pohjala Rye River Ale, 330 ml, 29,90 kr, 4,5 %, Mild

Maltigt med toner av råg och kåda, choklad och en del frukter. Rågtonen följer med genom hela ölet och det hela avslutas med en försiktig beska. Lite annorlunda men helt okej.

 

Brewski Double Shower, 330 ml, 26,90 kr, 8,0 %, Imperial/Double IPA

Friskt och modernt med ananastoner, citrus, tendens till apelsin och med en ganska fyllig och behaglig kropp. Avslutas med en försiktig beska där citrustonerna kommer tillbaka. God öl

 

Nynäshamns Dragets Kanal Dubbel IPA, 250 ml, 29,00 kr, 8,5 %, Imperial/Double IPA

Klart mer maltdriver än övriga humliga öl och med knäcktoner som skapar balans med den humleprofil som skiljer sig helt från ölen ovan. Smakar gott men är nästan lika mycket en humlig barley wine som en dubbel-IPA.

 

AF Brew Redrum Special Edition, 41,90 kr, 8,8 %, Imperial/Double IPA

Brödig maltbas blandas med humlebeska men ölet tar aldrig riktig fart. En efterbeska infinner sig men det blir aldrig riktigt spännande.

 

AF Brew Old Sparky, 330 ml, 45,90 kr, 10,0 %, Imperial/Double IPA

Betydligt friskare äm ölet ovan, med citrus och mangotoner som får sällskap av en behaglig beska och alkoholen är väl undangömd trots den höga procenten. God och förrädisk öl som är lättdrucken.

 

Sierra Nevada Bigfoot 2020, 355 ml, 39,90 kr, 9,6 %, Barley wine

Stabilt maltigt med kolatoner, karamell och lite brödiga tendenser, och det hela kompletteras som vanligt i det här ölen med en ganska distinkt beska som ger ölet komplexitet. En bra årgång.

 

Sierra Nevada Barrel-Aged Torpedo, 750 ml, 195,00 kr, 8,6 %, Imperial/Double IPA

En rejäl dos med vanilg och trätoner möter dig direkt i aromen och följer med i smakerna. Fatlagringen tar rejäl plats men där finns också en del citrus och hötoner från humlen. Annorlunda men funkar ändå ganska bra.

 

Pühaste Mr. Ronk, 330 ml, 42,50 kr, 9,0 %, Imperial porter och stout

Ganska rejält rökiga smaker, lakrits och mörk choklad kompletterar, men i slutändan blir det lite för mycket av en cigarettrökssmak som jag inte riktigt kommer överens med.

 

Overworks Arcade City, 330 ml, 59,90 kr, 10,0 %, Övrig syrlig öl

Syrligt med bärtoner, en del druvor och tendenser till russin. En lätt vinägerton stör något i ett öl som är betydligt mer en suris än en stout.

 

Founders Frangelic Mountain Brown, 355 ml, 43,90 kr, 9,0 %, Brown ale

Rejält med hasselnötter och choklad möter dig direkt här, en touch av vanilj och lite rostade toner kompletterar. Sött och en hel del hasselnötter men det här ölet kan jag tänka mig till en efterrätt eller liknande.