Flera givna köp vid fredagens släpp

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Du har väl lagt undan lite pengar till de nya öl som släpps på Systembolaget på fredag. Det kommer nämligen flera öl som håller riktigt hög klass.

Februari blir en bra månad i småpartisläppet för den som gillar mörk eller sur öl. På fredag får vi bland annat geuzen Cuvée Armand & Gaston från Drie Fonteinen – ett givet köp för den som har smak för surt. Bland de mörka ölen är Oskar Blues Barrel Aged Ten Fidy, klassikern Brooklyn Black Chocolate Stout och Cigar City Café Con Leche Stout extra intressanta. Det kommer dessutom bra humliga öl från Buxton/Dugges och SKA Brewing och rököl från Schlenkerla.

JACOB HANSSON

Samtliga öl i släppet:

Brekeriet Wrapped In Red, 330 ml, 39,90 kr, 5,6 %, Berliner weisse
Härlig doft som domineras av färska hallon med en mild yoghurt-ton i bakgrunden. Smaken är syrlig med citrontoner, hallon och yoghurt. Friskt, fräscht och fruktigt!

Amundsen & Stillwater Norwegian Wild Nordic Berries Sour, 330 ml, 32,90 kr, 7 %, Övrig syrlig öl

Smöriga popcorn dominerar doften med en mild bärighet i bakgrunden. Fint balanserad syra i smaken men smörigheten slår tyvärr igenom här också.

Drie Fonteinen Oude Geuze Cuvée Armand & Gaston, 375 ml, 99,00 kr, 5,5 %, Lambic – gueuze
Mycket funk, ek och hö i aromen med en lätt fruktig ton av citron och äpple. Torr och stram med toner av ek och gräs med en lätt syra. Mycket gott!

Buxton Brewery Buxton x Dugges Ramberget IPA, 330 ml, 29,90 kr, 7,2 %, India pale ale (IPA)
Söt mango och ananas dominerar i doften tillsammans med friska gräsiga toner och en söt brödig maltbas. Kombinerar fruktig humle och brödig malt på ett snyggt sätt med en väl avvägd beska. Gott!

Ska Brewing BHC DIPA, 355 ml, 34,90 kr, 8 %, Imperial/Dubbel IPA

BHC står för Bad Hop Contract och ölet skapades efter att deras session-IPA Rudie inte såldes i de mängder de hade räknat med. På grund av de humlekontrakt de tecknat fick de ett överflöd av humle som resulterade i denna dubbel-IPA. En fin klassisk amerikansk DIPA med kåda, barr och frukt med lite gräsiga och blommiga humletoner på en kexig maltbas. Smaken är söt med både kex, kåda och en hint av toffee. Torr avslutande beska som ligger kvar länge.Gott!

BrewDog Libertine Black Ale, 330 ml, 31,90 kr, 7,2 %, Black IPA
Mer rostat än humligt med kaffe och aska samt milda humletoner med barr och gräs. Bitter med en lätt bränd ton i smaken. Gott, men hade velat se en bättre balans mellan humligt och rostat.

Brasserie Dieu du Ciel Solstice d’Hiver, 341 ml, 46,90 kr, 10,2 %, Barley wine
I aromen märks kola och en fruktighet som påminner om kanderade apelsinskal och konserverad persika. Smaken är välbalanserad, söt men inte sliskig och med en tydlig beska. Lite spretig smak som nog kan må bra av att stå till sig lite, så köp och lägg undan ett par månader.

Dugges Big Idjit, 330 ml, 59,90 kr, 12 %, Imperial porter och stout
Doften domineras av rostat kaffe med inslag av mörk choklad, mörkt socker, lakrits och en lätt bränd ton. Söt och fyllig med en oljig och krämig munkänsla.

Great Divide Chai Yeti, 650 ml, 117,90 kr, 9,5 %, Imperial porter och stout
Väldigt milt kryddad, vilket i det här fallet inte gör något då Yeti i grunden är en mycket smakrik och balanserad imperial stout. God och såklart kul att testa, men när den vanliga Yeti finns i sortimentet så tillför inte denna så mycket.

Brooklyn Black Chocolate Stout, 355 ml, 24,90 kr, 10 %, Imperial porter och stout
Kan vara den mest prisvärda imperial stouten på Systembolaget. Mycket rostade toner med en sötma som domineras av kola, bröd, lakrits och inslag av mörka bär. Avslutar ganska torrt
med en lätt sälta.

Oskar Blues Barrel-Aged-Ten Fidy, 568 ml, 130,90 kr, 12,9 %, Imperial porter och stout
Intensiv arom med bourbon, mörk choklad, kaffe, lakrits, rågbröd, kola och vanilj. En mycket bra bourbonlagrad imperial stout och ett givet köp.

Aecht Schlenkerla Fastenbier, 500 ml, 28,50 kr, 5,5 %, Öl av flera typer/stilar
Fyllig rökighet i aromen med lätta brödiga toner och karamell i bakgrunden. Känns lite torrare och mer lättdrucken än deras Märzen, utan att för den sakens skull tappa den mjuka härliga maltsötman som kompletterar rökigheten.

Eric Bordelet Sidre Tendre, 750 ml, 75,00 kr, 4 %, Cider
Mycket fokus på frukten och endast marginella inslag av funk och mineraler. Söta äpplen dominerar smaken men balanseras snyggt av en lätt syra. Okomplicerad och god.

Brooklyn Black Ops, 750 ml, 149,00 kr, 10.7 %, Imperial porter och stout (provad inför januarisläppet)
Aromen är lätt spritig med toner av rödvinsvinäger, blött trä, choklad och bourbon. Söt utan den förväntade syran som aromen indikerade. Viss infektion har uppstått och jag är inte så förtjust i vildjästa stouts men gillar man det är den helt okej.

Ej med på skribentprovning:
Angry Orchard The Muse, 750 ml, 149,00 kr, 7,7 %, Cider torra-halvtorra
Cuvée De Ranke, 750 ml, 90,00 kr, 7 %, Övrig syrlig öl
Cigar City Café Con Leche Stout, 650 ml, 149,00 kr, 6 %, Imperial porter och stout