Finska bryggeriet nekas att sälja öl

Det finländska bryggeriet satsade även på whisky. Nu nekas de att sälja sin öl på bryggeriet på grund av det.

Beernews har i ett antal artiklar berättat om de nya alkohollagarna i Finland. Vid nyår blev det klart att mindre finländska bryggerier skulle få sälja öl i sina egna bryggerier.

Men för Fiskars Bryggeri blev det inte så. Anledningen? De driver också ett annat företag som tillverkar whisky.

– Vi har varit ivriga och varit med och grundat Ägräs Distillery här intill. Därför tolkas det som om vi är beroende av destilleriet, även om bryggeriet är ett helt eget aktiebolag, säger vd Jari Leinonen till Svenska Yle.

I ett utkast till den nya lagen i höstas stod det att bryggerierna inte fick vara beroende av andra bryggerier om man skulle sälja öl direkt till kunder. Men i den slutgiltiga versionen av lagen står det att man inte får vara beroende av andra företag som producerar alkohol.

Det hjälper inte att whiskyföretaget Ägräs Distillery startades efter bryggeriet. Tolkningen är att Fiskars är beroende av annan aktör inom alkoholproduktion och därför stoppas deras gårdsförsäljning.

– Den egna butiken är ett bra ställe att sälja små specialpartier i och testa på spännande saker för att sedan veta om det lönar sig att föra dem vidare. På det sättet drogs mattan under fötterna på oss och det är ett hårt slag, säger Leinonen.

Han hoppas nu att lagtexten ska ändras och att han ska slippa säga nej till turister som vill köpa deras öl på bryggeriet.

Läs hela artikeln här.