Finländskt bryggeri vill satsa i Sverige

Åländska Stallhagen vill satsa 70 miljoner på ett stort energisnålt bryggeri. Sverige blir ett av länderna man vill satsa hårdare på.

Stallhagen har i dag en årskapacitet på runt 800 000 liter öl, men om det nya bryggeriet blir verklighet kommer kapaciteten att tredubblas.

”Efterfrågan på våra öl överstiger produktionskapaciteten, dagens 800 000 liter per år räcker inte längre till. Vi expanderar för att möta vår målsättning att fortsätta brygga kvalitetsöl och växa snabbare än marknaden. Vi planerar även att producera cider och har siktet inställt mot utländska marknader”, skriver bryggeriet på sin hemsida.

Tanken är att få in runt 15 miljoner kronor via en nyemission där intresserade personer erbjuds att köpa aktier i företaget. Övriga pengar till den stora satsningen kommer från ett banklån och från investeringsbidrag, bland annat från EU.

En burklina och en ny produktionshall finns med i planerna. Det nya bryggeriets energiförsörjning ska enbart komma från vindkraft, och energiåtgången ska bli 40 procent mindre än i nuvarande bryggeri.

Den svenska ölmarknaden kommer att ha hög prioritet när Stallhagen börjar producera mer öl.

”Sverige är en naturlig närmarknad för Stallhagen med växande efterfrågan. Planerna är att expandera utbudet i Systembolagets sortiment och lansera nya produkter för dagligvaruhandeln”, står det i den folder som bryggeriet tagit fram för nyemissionen.

Finland ligger än så länge en bit efter Sverige när det gäller mindre bryggerier. Bara tre procent av den öl som säljs är hantverksöl och det finns i dagsläget 71 bryggerier i landet.