Femårsölet bryggt på kultbryggeri i Belgien

Fantomes Dany Prignon har bryggt jubileumsölet tillsammans med Martin Permer, Olle Andersson och Fredrik Berggren. Foto: Privat.

Planen var att hålla det hemligt till sommaren men i går läckte nyheten ut då en belgisk tidning skrev om samarbetet mellan ölpodden Ölpölen och belgiska bryggeriet Fantôme.

Brasserie Fantôme har varit igång sedan slutet av 80-talet och räknas som ett kultbryggeri bland bryggare och saisonälskare världen över, något som gjort att bryggerier som Hill Farmstead, Jester King och andra framstående bryggerier har tagit sig till Soy för att samarbeta. Nu samarbetar bryggeriet dessutom med göteborgska ölpodden Ölpölen.

-Jag har fascinerats av Fantôme sedan jag var där för 20 år sedan, det är ett orimligt och fantastiskt bryggeri på alla sätt. Så när vi pratade om att göra ett öl för att fira Ölpölens femårsdag så chansade jag och drog iväg ett meddelande till bryggaren Dany Prignon, jag har stalkat honom i många år så nu kanske han gav upp nu, säger Fredrik Berggren.

För en tid sedan åkte han tillsammans med Olle Andersson och Martin Permer till byn Soy och bryggde ölet som kommer heta Le Pöl de Öl. Alla tre beskriver bryggdagen som en magisk dag som levde upp till myten om bryggeriet.

-När dagen var över skakade vi på huvudet och undrade vad som hände egentligen, vi dokumenterade allt och kommer släppa en film och ett podavsnitt om dygnet i Soy, säger Martin.

Nu ska ölet bli färdigt och den som vill smaka får lugna sig ett par månader.

-Den 21 augusti har ölet premiär, då har Ölpölen sin femårsfest på Pallazzot i Göteborg. Det blir fint, om man får träffas så blir det fest och våra patreons kommer ha första tjing på biljetter, berättar Martin. Några dagar senare släpps ölet som en exklusiv lansering på Systembolaget.

Vad var det då för något som bryggdes undrar säkert många.

-Det är en saison bryggd med svenska ingredienser, vilka det är vill vi hålla hemliga, det är lite av Fantômes grej, ”The Fantome never reveals its secrets”, som Dany Prignon brukar säga, avslutar Olle.