FemAle lyfts fram på ölfestival i Ryssland

Föreningen FemAle är redo för sitt första internationella uppdrag. Emma Henriksson och Frida Äbelö ska nämligen föreläsa på en ölfestival i ryska Sankt Peterburg.

Det är under Valborgshelgen som duon åker österut för att berätta om FemAle och prata om kvinnor i ölbranschen.

– Det började med att vi fick ett mail till FemAle från generalkonsulatet i Sankt Peterburg. Sedan ringde de mig och ville att vi skulle komma och berätta om oss och lyfta fram kvinnor som håller på med öl, säger Emma Henriksson.

Det är på Sankt Peterburg Craft Event 2019 som de ska hålla sitt föredrag och då prata om sin förening och även mer allmänt om hur kvinnor jobbar med öl i Sverige.

– Det exakta upplägget får vi när vi kommer dit. Men planen är att vi ska prata på svenska och så ska det finnas en rysk tolk på plats, säger Frida Äbelö.

Festivalen handlar dels om att prova öl, men där finns också en del där branschen ska få en chans att träffas, och det är troligen där som de får göra sin presentation.

Utöver festivalen blir det också en dag där det kan bli aktuellt med en ölprovning eller besök på något bryggeri. En förhoppning är att kunna få till en bryggning tillsammans med ett lokalt bryggeri.

– Det vore kul att ha ett öl som blir kvar i Sankt Petersburg och som visar att vi varit där, säger Henriksson.

Festivalen samlar drygt 50 utställare och i fjol lockade den cirka 4500 besökare. De både FemAle-representanterna bjuds in av det svenska generalkonsultatet som också står för resa och boende.

Under besöket tänker de vara tydliga med att lyfta fram hur det fungerar i Sverige och att det troligen finns ett annat tänk i Ryssland.

– Vi kommer absolut att prata om jämställdhet. Samtidigt handlar FemAle om att inkludera alla och inte om att skälla på folk, säger Äbelö.

Onekligen är det spännande dagar som väntar och ingen av dom har tidigare varit på besök i Ryssland.

– Det ska bli grynt, säger Äbelö.

– Det är kul att vi får uppmärksamhet för vad vi gör i FemAle, säger Henriksson.