Favoriterna bland veckans ölnyheter

Systembolaget släpper numera tillfälliga nyheter varje vecka. Starten sker 5 maj. Foto: NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Tisdagar blir nyhetsdagar på Systembolaget under en tid framöver. Här är våra favoriter bland ölen som släpps.

Vi har tidigare berättat om förändringarna i Systembolagets upplägg för tillfälliga nyheter. Den här veckan är det premiär för upplägget, som i princip innebär att det kommer färre öl vid varje tillfälle, men också att det dyker upp nya öl varje vecka. Den här veckan kommer det öl både tisdag och onsdag och det dyker upp öl som är klart värda att köpa in.

Dugges tre jubileumsöl skulle ha släppts i samband med ett stort 15-årskalas i april, men nu kommer ölen i stället. alla tre är klart värda att prova. På den humliga sidan rekommenderar vi även O/O:s Charasmatico och Westmalle Tripel på onsdag är en klassiker som sätter ribban för hur en riktigt bra trippel ska smaka. Den som gillar lite modernare öl ska definitivt eller inte missa De La Sennes Brussels Calling.

Här är alla ölen:

5 maj

Connecticut Valley Mackinaw Peach Sour, 473 ml, 47,90 kr, 5,5 %, Övrig syrlig öl

En hel del doft och smak från persika, men det känns lite artificiellt och blir inte speciellt uppfriskande. Dessutom väldigt sött. Inget för mig.

 

Dugges 15 Sour, 330 ml, 40,00 kr, 5,0 %, Övrig syrlig öl

Ett av Dugges tre jubileumsöl och det här är gjort med 15 olika frukter och bär. Det smakar en del vinbär, annans och mango och blir ett friskt syrligt öl som med säkerhet kommer att sälja bra under våren. Uppfriskande och gott.

De La Senne Brussels Calling, 330 ml, 35,90 kr, 6,5 %, Belgisk ljus ale

Frisk belgare med citrus, jästtoner och en lätt kryddig ton i första rummet. Lättdrucket med lite vetetoner och en mjuk och behaglig avslutning där citrusfrukten gör störst avtryck. Mycket god.

Spike GBG Beer Week 2020, 29,50 kr, 4,8 %, Amerikanska pale ale

Bryggeriet själva kallar det här för en skandinavisk ale med norsk kvejkjäst. Svensk humle och dessutom en del hemliga kryddor. Resultatet blir ett friskt och lättdrucket öl med en hel del frukttoner och en lätt kryddig touch. Gott och lättdrucket.

Dugges 15 IPA, 330 ml, 40,00 kr, 7,5 %, India pale ale

När Dugges humliga öl är som bäst håller dom hög internationell klass. Det här är på den nivån med behagliga citrustoner, ananas, mango och en försiktig beska som smyger fram sent. Mycket god.

O/O Charasmatico DIPA, 440 ml, 60,30 kr, 8,5 %, Imperial/Dubbel IPA

Friskt och fruktigt med tropiska inslag, O/O gör sällan eller aldrig någon besviken och det här smakar riktigt bra. Skön munkänsla och en hel del fruktiga toner följer med genom hela ölet. Mycket gott.

Poppels Imperial NEIPA, 330 ml, 32,90 kr, 8,0 %, Imperial/Dubbel IPA

Fräscht och smakrikt med tropiska toner, en lätt touch av hö och en tillbakahållen beska. God öl.

Dugges 15 Stout, 330 ml, 60 ,00 kr, 15,0 %, Imperial porter och stout

Sött och smakrikt med choklad och lakrits i första rummet. 15 olika kryddor har använts i ölet och kryddtonerna tar en hel del plats. Grymt fyllig kropp. Ett riktigt bra öl och kanske sätter sig kryddsmakerna ännu bättre med tiden.

AF Brew Big Black Mash, 330 ml, 46,90 kr, 10,0 %, Imperial porter och stout

Sött och smakrikt med choklad, vanilj, kakao och mörka frukter som får ta mest plats. Den som gillar söta starka öl kommer att gilla det här.

Thomas Hardy´s Ale 2019, 330 ml, 76,90 kr, 12,8 %, 76,90 kr,

Vinöst med karamelltoner och en lätt touch av alkohol. Fylligt men kanske blir bättre med lite lagring. Just nu känns ölet en gnutta spretigt utan att för den skull vara dåligt.

6 maj

Schönbrunner Urbock, 500 ml, 28,90 kr, 7,5 %, Ljus bocköl

Brödigt och med vetetoner, en lätt touch av karamell och en ganska behaglig avslutning som tar ölet tillbaka åt det brödiga hållet. Helt okej bocköl.

Westmalle Tripel, 330 ml, 29,90 kr, 9,5 %, Trippel

En klassisk trippel som håller bra i konkurrensen. Brödigt med jästtoner och försiktiga kryddor och en fyllig kropp. Ett öl att njuta av länge.