Favoriterna bland dagens ölnyheter

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Två av favoriterna bland dagens nyheter. Foto: Systembolaget.

Flera belgiska höjdare. Det hittade vi bland dagens nyheter på Systembolaget. Här är betygen på alla ölen.

Vi gillade flera av ölen och kanske framför allt Blaugies/Hill Farmstead La Vermontoise som visade sig vara väldigt bra. Även De Rankes Cuvée de Ranke håller hög klass och Oud Beersel öl med valnötter var en annan höjdare.
Dagen till ära har även André Milsem varit med och provat ölen.

Här är alla dagens nyheter.
Birrifico del Ducato La Luna Rossa
330 ml, 56,90 kr, 8,0 %, Flamländsk röd och brun öl
Ronny: Fruktigt, syrligt och vinöst i en fin blandning. Lätta körsbärstoner och en del citrus. Smakrikt och välbalanserat.

Andrè: En flemish ale med snygg syrlighet som rundas av med körsbären. Definitivt värd att testa om du gillar stilen, men den saknar elegansen och komplexiteten från belgiska varianter.

Nomada La Manchurita Kombucha Gose
330 ml, 27,90 kr, 4,0 %, Gose och lichtenhainer
Ölet är framflyttat och släpps på Systembolaget 23 juni.

Oud Beersel Green Walnut
750 ml, 173,00 kr, 6,5 %, Lambic – frukt och bär

Ronny: Oud Beersel har inte samma kultstatus som 3 Fonteinen och Cantillon, men de levererar nästa bara goda öl. Syrligheten är tydlig utan att bli för mycket och där finns grapefrukttoner och en lätt jordighet i eftersmaken. Bra öl.

Andrè: En riktigt god lambic med mjuk syra. Nötterna kompletterar fint utan att dominera och den har djup som jag tror kommer tydligare fram om man lagrar den några år.

De Ranke Cuvèe De Ranke
750 ml, 93,50 kr, 7,0 %, Övrig syrlig öl
Ronny: En blandning av trippel och lambic och det funkar riktigt bra. Ganska syrligt med humliga toner, stiltypisk belgisk jästsmak och en lätt kryddighet. Udda men gott.
Andrè: Otroligt spännande blend av Girardin Lambic och De Rankes trippel som resulterar i en riktigt behaglig och lättdrucken öl. För mig var detta en överraskning som jag nog inte hade köpt om jag inte hade provat den så här. Men, jag kommer definitivt köpa några att ha i kylen för att njuta i solen.

Northern Monk Patron Project 10.07 Northern Bloc
440 ml, 43,90 kr, 7,0 %, Övrig syrlig öl
Ronny: Ganska kladdigt och smakar inte alls som när det här bryggeriet presterar på topp. Sött och påminner lite om multivitaminjuice. Inget för mig.
Andrè: Denna fungerade inte alls för mig, blev lite som att dricka en multivitamin- eller tropisk juice vilket jag inte gillar.

Oud Beersel Bersalis Kadet Oak Aged
375 ml, 68,90 kr, 5,5 %, Övrig syrlig öl
Ronny: Friskt med balanserad och nästan försiktig syrlighet. Fattonerna ger en ny dimension till ölet. Citrus och grapefrukt blandas med grästoner och tendenser till cederträ.
André: Gott, men lite för vattnig och snäll i smakarna för mig. Absolut ingen dålig öl på något vis, vill du ha en lättdrucken öl med viss komplexitet så är nog denna ett bra val.

De Blaugies La Vermontoise
750 ml, 74,00 kr, 6,0 %, Saison
Ronny: Smakrikt med jästtoner, gräs, blommiga toner och med tydliga funkiga toner. Det här är en höjdare varje år och det här är inget undantag.
André: Klassisk saison som ligger åt Dupont-hållet, men mer blommig i tonerna. En av mina favoritstilar som passar perfekt nu på sommaren. Riktigt gott.