Familjen i fokus för satsning i Lockeby

Det är en riktig familjesatsning som ligger bakom Lockeby Bryggeri. Målet är att växa och bli det naturliga valet längs Höga Kusten.

Det är i lilla Lockeby utanför Härnösand som satsningen på bryggeriet sker och det är ett område där det fokuseras en hel del på dryck. Grannen är nämligen Jon Hillgren och hans Hernö Gin. För Lockeby Bryggeri började resan 2015, men ölintresset har funnits betydligt längre än så.

– Jag bryggde en del öl som tonåring men det är väl preskiberat nu. Mitt ölintresse tog fart när det började att komma in fler utländska öl till Sverige för cirka 15 år sedan. Sedsn har det hänt mycket inom hembryggningen också som gjort det mer intressant, säger Frans Olofsson.

Det är han och sambon Kicki Lindström som lägger den mesta tiden på bryggeriet, men även Frans två bröder och hans far finns med i företaget.

Bryggeriet drivs i ett nybyggt hus på gården, anpassat för bryggning.

– Huset är på 100 kvadratmeter och har dessutom en övervåning. Vi brygger 500 liter åt gången och har en del trycktankar också, säger han.

Ölet säljs till största delen i närområdet men del säljs också i Umeå, där Frans Olofsson kommer i från.

– Vi vill vara en självklarhet för folk längs Höga Kusten och även de som kommer härifrån, säger Olofsson.

I dagsläget finns fyra öl på Systembolaget, en steambeer, en pale ale, en ipa och en dubbelbock, och de fyra säljer på bra. Årsproduktionen landar på cirka 11 000 liter i år, men då har merparten av den ölen sålts under det andra halvåret.

– Det har tagit bra fart efter sommaren och min ambition är att växa och satsa vidare. Framför allt behöver vi en tapplina. I dag gör vi allt manuellt och där har vi nått smärtgränsen, säger Olofsson.

Men även om bryggeriet växer så vill han inte ge upp sitt jobb som biolog på Länsstyrelsen. Däremot kan han tänka sig att gå ner i tid.

– Det skulle passa mig bra om det kan bli så. Att brygga öl är som att göra experiment inom biologi och kemi, säger Olofsson.