Få men bra nyheter i fredagens ölsläpp

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Få öl men bra öl. Så kan man sammanfatta fredagens nyhetssläpp på Systembolaget. Vår ölrecensent Jacob Hansson har provat alla nyheterna.

Även om fredagens släpp är ganska litet är det bra spridning på både stilar och geografiskt ursprung. Det som är värt att kolla lite extra efter är rököl från Tyskland, kaffestout från USA, barley wine från Sverige, ingefärslambic från Belgien, skotsk ale från Skottland och karamellstout från Nederländerna.

Samtliga öl i släppet:

Lindemans Gueuze Ginger, 750 ml, 149,50 kr, 6 %, Lambic – frukt och bär
Initialt väldigt ingefäradominerad men efter en stund kommer de typiska fruktiga och funkiga tonerna från gueuzen fram. Även i smaken är ingefäran dominerande. Kombinationen är lovande men den är något obalanserad.

Bruery Terreux Saison Rue, 750 ml, 169,00 kr, 8,5 %, Saison
Ganska alkoholstark för att vara en saison men svag för att komma från Bruery och den har inte den tyngd i smakerna som Bruery vanligtvis brukar producera. Fina fruktiga, kryddiga och funkiga toner men lite för klena för att få ölet att sticka ut.

Mikkeller Gammel Dansk Lager, 330 ml, 35,90 kr, 6 %, Annan öl
Brygd för att kombineras med Gammel Dansk och det kan nog behövas något starkt och smakrikt för att få lite skjuts i smaklökarna, för ölet bidrar inte med så mycket i sig. En okej lager med en väldigt lätt kryddig ton till ett högt pris.

BrewDog Slot Machine, 330 ml, 28,90 kr, 5,2 %, India pale ale (IPA)
Klassad som en IPA men påminner mer om en humlig brown ale. Rågen bidrar med en lätt pepprig touch som gifter sig fint med övriga smaker.

Stigbergets Galaxy Imperial IPA, 330 ml, 39,90 kr, 8,5 %, Imperial/Dubbel IPA
Inte riktigt det tryck i aromen som man kan vänta sig från Stigberget. De fruktiga tonerna är där men den känns lite dämpad. Avslutningen är något torr med en ganska sträv beska.

Ocean Wee Heavy, 330 ml, 38,00 kr, 7,4 %, Skotsk ale
Mycket karamell och smörkola kompletteras av en mild fruktighet. Något tunn kropp men smakerna sitter.

Traquair Jacobite Ale, 330 ml, 32,90 kr, 8 %, Skotsk ale
Även här mycket karamelltoner och en något fylligare kropp än Oceans variant. En lätt kryddighet och milda rostade toner hjälper till att lyfta ölet ytterligare. Bra!

Gulden Draak Brewmaster’s Reserve, 750 ml, 134,90 kr, 10,5 %, Ale oklassificerat
Fyllig arom med vitt bröd, kola, torkad aprikos, lite banan och mandel. Söt, maltig och fruktig med en mild beska och väl dold alkohol.

Nynäshamn Bötet Barley Wine, 250 ml, 36,00 kr, 9,1 %, Barley wine
Något skarp alkoholton i aromen så den kan tjäna på att få vila ett tag. Smaken sitter däremot med söt karamell och torkad frukt tillsammans med en mild beska.

Founders Breakfast Stout, 355 ml, 38,90 kr, 8,3 %, Imperial porter och stout
Massvis med kaffe i både arom och smak -aromen med tonvikt på nyrostade bönor. Även smaken har tungt kaffefokus men balanseras fint av söta maltiga kolatoner.

Brouwerij Kees Caramel Fudge Stout, 330 ml, 59,90 kr, 11,5 %, Imperial porter och stout
Som väntat söt med mycket karamell, fudge och mjölkchoklad. Alkoholen värmer lite lätt på slutet och en touch av saltlakrits bidrar till att göra ölet till en fint balanserad dessertstout.

Schlenkerla Eiche Doppelbock , 500 ml, 32,90 kr, 8 %, Mörk lager
En stilstudiie i hur en rököl ska komponeras. Fin bas av karamell och lite torkad frukt med en fyllig men ändå mjuk rökighet med bränt trä (tänk lägereld). Mycket bra.

Ej med på provning:

Wild Beer Tepache, 750 ml, 95 kr, 6 %, Övrig syrlig öl

Pohjala Coco Bänger, 330 ml, 49,90 kr, 12,5 %, Imperial porter och stout