Hållbart odlat korn är centralt för bryggerier i deras ambitioner om att minska sin klimatpåverkan. Men bryggeriernas metoder gynnar ett ohållbart system, och är i mångt och mycket betydelselös greenwashing, det menar hållbarhetsexperten Gunnar Rundgren och spannmålsforskaren Karin Gerhardt.
Ur ett hållbarhetsperspektiv tampas öl med många utmaningar. Råvarorna odlas och processas, bryggningen kräver mycket av både vatten och energi, och restflödena är stora och underutnyttjade. Det krävs stora insatser för att motivera såväl produktion som konsumtion i framtiden, vilket är tydligt när man tittar på storbryggeriernas satsningar och klimatmål.
Främst i ledet går Spendrups som tidigare i år rankades som Europas klimatledande dryckesföretag av Financial Times och Statista. Med olika insatser har de under den senaste femårsperioden minskat sina egna utsläpp med 94,5 procent. Men bryggeriernas ansvar är större än så – en stor del av miljöpåverkan sker redan i odlingen och både Spendrups och Carlsberg har pågående satsningar för hållbarare kornodlingar.
Hos Spendrups kallas projektet Klimat & Natur, ett samarbete med Lantmännen, där ambitionen är att radikalt minska sin klimatpåverkan. Genom bland annat fossilfria transporter, drivmedel och konstgödsel och minskad användning av kemiska bekämpningsmedel har man sedan starten 2022 kunnat minska sina CO₂e (koldioxidekvivalenter, som är ett samlingsuttryck för hur olika växthusgaser påverkar miljön) med 8 000 ton – och målet är nu att minska med 4 000 ton CO₂e om året. Projektet ska skalas upp till 25 000 ton maltkorn årligen, vilket motsvarar cirka 70 procent av Spendrups totala maltbehov. På sikt vill de ersätta allt det maltkorn som idag inte är ekologiskt.
– Förutom de fossilfria delarna innehåller programmet också biodiversitetsåtgärder som blommande zoner samt lärkrutor. Klimat & Natur utförs även med precisionsodling, vilket innebär att man ökar effektiviteten genom att inte tillföra mer gödsel än grödan behöver. Genom kontraktsodling säkerställer Lantmännen att de svenska lantbrukare som ställer om både får avsättning för skörden och kompenseras ekonomiskt för de insatser som ingår i programmet. Odlingsprogrammet gör det möjligt för svenska lantbrukare att ställa om på bred front och minska klimatpåverkan samtidigt som deras inkomster säkras, förklarar Anna Lidström, hållbarhetschef på Spendrups.
I augusti lanserades ölet ”Signatur” bryggt med kornet.
Carlsberg, å sin sida, har som ambition att till 2040 kunna ersätta allt sitt korn med ett som är så kallat regenerativt odlat. Regenerativ odling saknar, till skillnad från ekologisk odling, idag ett tydligt regelverk och därför har Carlsberg satt upp egna ramar. Det innebär att kornet odlas med minimal jordbearbetning, att de arbetar med en växtföljd, täckodlar och sår eftergrödor – dock tillåts kemiska medel och konstgödsel när det behövs.
– De råvaror vi använder på Carlsberg Danmark står för ungefär 40 procent av våra utsläpp, och med det här regenerativa initiativet kan vi minska dessa utsläpp samtidigt som vi bidrar till bättre jordhälsa och ökad biologisk mångfald. På Carlsberg ser vi en framtid i att brygga med regenerativt spannmål och att vi vill bidra till utvecklingen av regenerativt jordbruk – inte bara i Danmark, utan globalt, säger Peter Haahr Nielsen, vd på Carlsberg Danmark.
Ett pilotöl för projektet, ”Grobund”, lanserades vid Folkemødet, Danmarks motsvarighet till Almedalsveckan. Men lanseringen fick en bitter eftersmak då en undersökning av danska Ökonu visade att odlarna som levererat kornet har använt konstgödsel, ogräsbekämpningsmedel, svampbekämpningsmedel och stråförkortningsmedel i sina odlingar. Den ena av de två odlarna har använt åtta olika bekämpningsmedel i sin regenerativa odling.
Hållbarhetsexperten Gunnar Rundgren, som också är författare, journalist och bonde, samt en av medgrundarna till KRAV, har tittat på båda företagens kornsatsningar och är bland annat kritisk till hur stora livsmedelsföretag omfamnar begrepp som ”regenerativt jordbruk”.
– Begreppet saknar tydliga avgränsningar och har snabbt gått samma väg som ”hållbar”, ”klimatsmart” och ”grön”, det vill säga – att det knappast betyder något alls. I grund och botten är de principer som det regenerativa lantbruket följer bra och de är mer eller mindre identiska med principerna för ekologiskt lantbruk, men hade de tagit det hela vägen hade man undvikit både konstgödsel och bekämpningsmedel, säger han.
Carlsberg själva har inte kommenterat undersökningen, mer än att de jobbar på både tydligare riktlinjer och kontrollorgan.
– Eftersom det idag saknas gemensamma definitioner och kontrollmekanismer för regenerativt jordbruk arbetar vi aktivt för att sådana ska komma på plats framöver – för att skapa större tydlighet och trygghet för både producenter och företag, säger Casper Danielsson, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.
I dag finns inget öl på det regenerativa kornet i Sverige.
Men inte heller Spendrups satsning imponerar på Gunnar Rundgren.
– Klimat & Natur är givetvis bättre än konventionell odling. Men konceptet bygger på att bevara en ohållbar struktur av ensidig spannmålsodling beroende av konstgödseln. Jag anser inte att det är lyckat att de lanserar det som ett koncept på marknaden, säger han.
Gunnar Rundgren har tittat närmare på Lantmännens principer för Klimat & Natur och menar bland annat att när Lantmännen köper och säljer ekologiskt så låter man bönderna ta alla kostnader, men när man lanserar Klimat & Natur så tar man själva merkostnaden för odlingen. Dessutom är han tveksam till nyttan av den fossilfria dieseln, då den importeras, samt att mycket hade kunnat lösas bättre, också här, genom ekologisk odling, där exempelvis utsläppen från både tillverkningen och användningen av konstgödsel hade utgått. Blomsterremsorna och lärkrutorna som återkommande lyfts, rör sig om 80 kvadratmeter per hektar, alltså inte ens en procent av arealen. Något som också varit till större nytta i odlingar som inte besprutas.
– Vad gäller biologisk mångfald så är ekologisk odling definitivt bättre än konventionell, att man har några lärkrutor och blomsterremsor förändrar inte det, säger Gunnar Rundgren.
Spendrups är, med sina cirka 15 miljoner liter ekologiskt öl om året, idag världens största användare av ekologiskt odlad maltkorn, men är tydliga med att satsningen med Klimat & Natur inte har ekologiskt som slutmål.
– Vi ser inte ekologiskt som slutmålet, utan mer som en viktig marknadsnisch med tydliga mervärden på odling. En av de största utmaningarna vi står inför som samhälle är behovet av att radikalt minska vår klimatpåverkan och utsläpp av koldioxid och en stor del av bryggerinäringens klimatpåverkan kommer just från odlingsledet, säger Anna Lidström.
Så varför inte ekologisk odling?
– Ekologisk odling tillåter inte naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel (svårnedbrutna kemikalier, som bland annat innehåller PFAS, som används för bekämpning av bland annat ogräs, skadedjur och svamp, reds anm) och mineralgödsel (ett annat ord för konstgödsel, reds anm). Klimat & Natur har ett helhetsperspektiv. Ekologiskt odlad malt har dessutom lägre skördar per yta, vilket betyder att mer mark måste tas i anspråk för samma volym, säger hon.
Att ekologiska skördar blir mindre än konventionella stämmer – i synnerhet på modernt maltkorn – men det håller heller inte som argument menar Gunnar Rundgren.
– Det blir problematiskt när Klimat & Natur framställs som ett bättre alternativ än ekologiskt. Både Sverige och världen har ett överskott av spannmål som i ökad utsträckning används för bioenergi och industriell svin- och kycklingproduktion och är inte särskilt relevant som argument, säger han.
Gunnar Rundgren får starkt stöd av spannmålsforskaren Karin Gerhardt, från SLU, som också är expert på äldre sorters spannmål, biologisk mångfald och deras potential för en mer hållbar livsmedelsproduktion.
– Det är anmärkningsvärt att de ser ekologiskt som en nisch, istället för något som skulle vara det vanliga sättet för att odla spannmål. Ekologiskt gynnar biologisk mångfald och ekosystemtjänster som alla är centrala för att minska effekterna av klimatförändringarna.
Både Gunnar Rundgren och Karin Gerhardt anser också att om bryggerierna istället lagt samma resurser på att odla ekologiskt hade man kommit åt ytterligare ett problem – att ekologiskt spannmål är dyrare. Då motsvarande mängd ekologisk odling hade dragit ner priset markant.
– ”Klimat & Natur” säger ingenting, utan blir bara en sorts greenwashing som om matodling är något gulligt – dagens industrijordbruk skadar i förlängningen både oss och naturen. Ekologiskt behöver bli det nya normala, det är det enda som i dagsläget är hållbart för både människan och planeten, avslutar Karin Gerhardt.
–
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.
