”EU stoppar inte gårdsförsäljningen”

Bildspel

Bild 1 av 7

Ola Jonsson och Nina Rothausen från Göteborgs Nya Bryggeri visade runt Anna Maria Corazza Bildt i bryggerimuséet.

 

Moderata EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt säger att EU inte kommer att stoppa gårdsförsäljning av och öl vin i Sverige. Hon bedömer att det nu bara är en tidsfråga innan bryggerierna får sälja sin egen öl.

Under söndagen besökte Anna Maria Corazza Bildt Göteborgs Nya Bryggeri. Under besöket blev det en hel del diskussioner om svensk alkoholpolitik. Frågor som Corazza Bildt är engagerad i.

Hon är övertygad om att det kommer en ny lag som tillåter gårdsförsäljning av öl och vin.

– Jag är glad att vi har ett riksdagsbeslut och för mig känns det som att det är en tidsfråga innan vi har gårdsförsäljning. Frågan är inte längre om vi ska ha det, utan hur vi ska ha det, sade hon.

Hon tror att det är klokt att börja försiktigt och att kanske prova i några utvalda områden först men ser i ett längre perspektiv gårdsförsäljningen som viktig för landsbygden.

– Det blir en besöksnäring som dessutom ger jobb, säger hon.

Att EU skulle stoppa de svenska planerna på gårdsförsäljning tror hon inte alls på, även om det argumentet tidigare lyfts fram och utredningar har pekat på att gårdsförsäljning av öl och vin skulle krocka med det svenska monopolets dispens inom EU.

– Vi kan inte gömma oss bakom EU hela tiden, jag hoppas att den här frågan kommer upp på bordet ganska snabbt efter valet. Finland visar att det går att ha monopol och gårdsförsäljning och där finns ingen diskussion inom EU att stoppa det som sker, säger Corazza Bildt.

Det blev en hel del prat om öl och alkoholpolitik under besöket, och bland annat imponerades hon en hel del av det bryggerimuseum som finns i anslutning till Göteborgs Nya Bryggeri.

Hon passade också på att lyfta fram en eldsjäl inom svensk öl.

– Marianne Wallberg är fantastisk. Hon har jobbat länge med att skapa en sund dryckeskultur och det är jag imponerad av, sade Corazza Bildt.