Ett bryggeri blev två för bryggarduo i Åre

Bildspel

Bild 1 av 4

Daniel Flink tittar ut över det nya bryggeriet och konstaterar att det har blivit riktigt bra.


 

Ett bryggeri har blivit två. Nu ska Åre Bryggcompagni äntligen kunna möta den efterfrågan som finns på deras öl.

Duon Anders Abrahamsson och Daniel Flink har drivit sitt bryggeri i fjällvärlden sedan 2013. Bryggverket på 500 liter var tillräckligt inledningsvis, men när efterfrågan har ökat har det varit svårt att hinna producera den mängden öl man vill.

– De senaste nio månaderna har vi inte haft något lager alls utan allt som buteljerats har lämnat bryggeriet direkt, säger Anders Abrahamsson.

Men nu har man hela andra möjligheter att brygga öl i den utsträckning som önskas av kunder. Ett nytt brygghus med ett nytt bryggverk på 2000 liter står färdigt och har precis börjat att användas i produktion.

– Vi blev ungefär en månad försenade men nu är vi i gång. Det är en fantastisk känsla att brygga öl på vår nya utrustning, säger Abrahamsson.

Nu lyfts produktionstaket rejält. Tidigare var 24 000 liter max, nu ska man klara av 60 000 liter i det nya bryggeriet. Dessutom ska man behålla det gamla.

– Vi räknar med att brygga mellan 12 000 och 15 000 liter där. Där ska det bli specialöl och experiment. Allt sådant vi inte har kunnat göra på ganska länge, säger Abrahamsson.

Efter sommaren ska en buteljeringsanläggning installeras och dessutom kommer man att ha en del öl på burk via företaget Can-Man.

Om Åre Bryggcompagni landar på den planerade produktionen är Abrahamsson nöjd. Det finns inget behov av att växa mer för sakens skull utan det viktiga är kvalitet. Nu får man dessutom chansen att använda det tidigare bryggverket för att göra roliga experiment. Då gör det inget att det är 2,5 mil mellan de båda bryggerierna.

– Det är ett vanligt pendlingsavstånd häruppe.