Eriks ölintresse började med flaskor

Sommar 2017

Erik Sahlin på Sahlins Brygghus var tidigt på Systembolaget, som tioåring var han stammis. Det berättar han bland annat i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Vad var speciellt med den ölen?
Det var när jag drack en Düsseldorf Altbier på en liten pub i Düsseldorf 2006. Jag tror det var stämningen att sitta på en liten pub och dricka en alldeles färsk altbier från kran som gjorde att jag började söka efter nya smaker i öl.
Men jag hade samlat på ölburkar och flaskor sedan jag var i tioårsåldern, och var stammis på det lokala bolaget i Borlänge där de anställda lät mig komma in och plocka flaskor från återvinningen för att fylla på min samling.

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
Det blir en tysk pilsner, förmodligen den pilsner vi själva brygger. Vi har en folkölsvariant av den som passar utmärkt att dricka när det är varmt och man inte vill bli full.

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?

Jag bryggde en saison med lokal ängshonung som jag sålde på krogen för några år sedan. Den var väldigt uppfriskande och hade en väl maskerad alkohol men en helt fantastisk smak från honungen.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?
Malmö Brewing Co. De håller en väldigt hög och jämn kvalitet på sina produkter, och de gör collabs med några av världens bästa bryggerier. Sen tycker jag det är häftigt att de blickar österut mot Ryssland också.

5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
Branschen kommer att mogna, och jag tror bryggerierna blir färre men större samt att kvaliteten kommer att öka. Vi kommer få se en återgång till mer klassiska ölstilar, främst pilsnern.

6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
Mina bröder, det är sällan vi hinner träffas alla tre samtidigt och då är det mest i något familjesammanhang där man hinner inte riktigt umgås.