Sahlin satsar vidare efter tufft fjolår

Bildspel.

Bild 1 av 3

Erik Sahlin ser ljust på framtiden igen. Nu ska bryggeriet ta igen det som förlorades under fjolåret.


 

2016 var ett år som Sahlins Brygghus helst vill glömma. Men nu tar man nya tag.
– Vi ska gå vidare och sälja den öl vi vet att vi kan producera, säger Erik Sahlin.

Bryggeriet startade 2014 i anslutning till familjens strutsfarm och gårdsbutik utanför Borlänge. Erik Sahlin hade bott i Israel i tre år och bryggeriplanerna kom upp när han landade hemma i Dalarna igen.
– Vi började titta på att mälta korn först, men sedan blev det ett bryggeri i stället.
Brygghuset började att producera öl under 2015, men allt gick inte som planerat. 2016 är ett år som Erik Sahlin gärna lägger bakom sig så snabbt som möjligt.

– Det blev mycket strul med produktionen och vi fick infektioner. Jag fick åka runt till Systembolaget och hämta hem vår öl, det var inte så roligt.

Felsökning inleddes givetvis, men infektionen var svår att komma åt och tiden gick. Till slut fick han kontakt med en konsult som kunde hjälpa honom.
– Hade vi inte haft de andra verksamheterna på gården så hade det blivit konkurs. Man blir ganska knäckt av sådant här och får dåligt självförtroende, berättar Sahlin.
Det var först i december i fjol som han kände sig trygg med produktionen igen.
– Då bryggde vi första batchen av vår folkölspilsner och då var allt som det ska igen. Det här är en levande produktion och alla kan få en infektion. Men det här var riktigt tufft.
De stora problemen hindrade honom inte från att tro på framtiden. Längs vägen har Alexis Svedberg från Jädraås bryggeri kommit in i bolaget och nyligen installerades en ny tappningsmaskin. Dessutom finns Magnus Gabrielli med som bollplank.

Ett laboratorium ska byggas och på sikt är det inte alls omöjligt att dagens bryggervk på 500 liter byts ut till något större.

– Det finns utrymme i lokalerna och det vore bra både för miljön och för oss att kunna göra större batcher, säger Erik Sahlin.
Till sommaren lär försäljningen av öl på gåtrden också sätta fart. Gårdsbutiken på strutsfarmen är ett populärt resmål och det ska bli en provsmakningsbar där de egna ölen serveras. Dessutom satsas det på folköl som gästerna ska kunna köpa med sig hem.
– Jag tror stenhårt på 2017. Det känns skönt att kunna gå vidare, vi vet ju att vi kan brygga öl, säger Sahlin.