Enkät: Dykes planerar för att fylla fem år

Dykes Brewery fyller fem år i år och det ska firas ordentligt. Det får ni veta i vår enkät till svenska bryggerier.

Dykes Brewery vill satsa på flera olika fronter för att få ut mer öl till kunder. Här är deras svar i vår enkät.

1. Vad var det bästa som hände för ert bryggeri/företag under 2017?

– 2017 har varit ett fantastiskt år för oss! Vi har uppgraderat produktionen rejält och gått från vårt tidigare bryggverk på 200 liter till vårt nya på ca 1200 liter. I samband med uppgradering har vi även lanserat ett antal av våra öl mot Systembolaget lokalt i Sundvall, bland annat vår IPA, Steamer, Brown Ale och vår Lager. Vi är även hunnit bli godkända leverantörer till ICA nationellt och tecknat distributörsavtal med vår goda vän Johan Palo vid Folkölsbutiken. Första pallen med vår Red Ale 3.5% skickas till Stockholm i januari, så spännande år och tider för vårt lilla bryggeri!

2. Vad blir era största satsningar eller förändringar i verksamheten under 2018?

– Under 2018 satsar vi på att utöka vår produktportfölj med några spännande, innovativa, ölsorter och hoppas kunna fördjupa samarbetet med Systembolaget, fler ICA-butiker och lokala krögare. Vi deltar i ett par spännande event i början på året och vi firar även femårsjubileum, så då måste vi ju hitta på något spännande event lokalt! Mer info om detta kommer under våren på vår hemsida och övriga sociala medier.

3. Hur mycket öl producerade ni 2017 och hur mycket räknar ni med att producera under 2018?

– Ingen kommentar.

4. Vilken fråga tror du blir viktigast för svenska bryggerier under 2018?

– Kvalité blir återigen ett utav ledorden för branschen tror vi. I samband med att den lokala konkurrensen ökar för små bryggerier blir kvalitén ännu viktigare för att behålla sin plats på hyllan på Systembolaget alternativt på kranen vid den lokala puben. Konsumenten kommer inte vara lika förlåtande bara för att bryggeriet är lokalt.

Några i branschen har sagt ”surisar är den nya humlebomben”, så vi tror sura öl kommer hitta en mer eller mindre permanent plats vid sidan om alla världens IPA:s, även om den tidigare inte kommer att ersätta den senare inom närmaste tiden. Dock kommer vi se balanserade, välgjorda sura öl med fruktiga inslag sakta och säkert jobba sig in i det vanliga sortimentet. Frukt i öl har länge varit ett polariserande koncept för öldrickare, men nu verkar bryggare och konsumenter ta fruktöl på lite mer allvar, en naturligt följetong, eftersom fruktighet och surhet är stora delar av smakprofilerna på viner och populära cocktails – varför skulle öl vara annorlunda? Det är en väldigt spännande utveckling med suröl.

5. Vilket var Sveriges bästa bryggeri 2017?

– Oj, svår fråga. Vi har varit dåliga på att testa våra branschkollegors öl under året så vi får lämna svaret blankt tyvärr! Går man på gamla meriter håller både Jämtlands och Oppigårds konsistens kvalité, så dem får delad förstaplats 😉