En svensk favorit och goda starka öl

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

I dag släpps det nya tillfälliga öl på Systembolaget. Vi hittade flera favoriter. Foto: Montage.

En svensk favorit och riktigt bra barley wine. Så ser det ut bland dagens ölnyheter på Systembolaget. Här är våra omdömen.

Ni som varit med ett tag vet att det blir höga förväntningar när Nynäshamns Ångbryggeri släpper nya öl. Kvaliteten där ligger bland de allra bästa i Sverige och dubbelbocken Bruksviken gör ingen besviken. Den som gillar humligt får med fördel titta mot vårt västra grannland och vi gillade också de barley wines som släpptes i dag. 

Här är alla våra omdömen:

Nynäshamn Bruksviken Bocköl

500 ml, 36,00 kr, 6,7 %, Dubbelbock

Mörkt bröd och lätta chokladtoner dominerar i doften. Malten får dominera även i smaken, men där finns också en del friska fruktiga toner som ger de rostade tonerna sällskap. Lätta chokladtoner smyger fram tillsammans med nötiga toner och ölet flyter samman till en riktigt snygg helhet. Dessutom förrädiskt lättdrucken. Mycket god.

Burnt Mill/Northern Monk Lands Apart

440 ml, 50,90 kr, 6,2 %, India pale ale

Friskt och juicigt med tropiska toner, ananas och passionsfrukt får ta plats, där finns även en del grästoner och en viss beska i avslutningen. Helt okej öl.

Lervig Bad Haircut

330 ml, 39,90 kr, 7,5 %, Imperial/Dubbel IPA

Lite mjukare och med rundare smaker än ölet ovan, det är tropiskt med toner av apelsin och citronskal. Väldigt lättdrucken med tanke på alkoholen. God öl.

De Ranke HopHarvest

750 ml, 95,00 kr, 7,5 %, Belgisk ljus ale

De Ranke väljer nya humlesorter varje år och det här ölet och den här gången blir det gott och ganska komplext. Friskt humligt med lätta jästtoner, en hel del gräs och lätta parfymtoner. Smakrikt med en hel del humle i första rummet.

Dieu du Ciel Solstice d´Hiver

341 ml, 45,90 kr, 10,2 %, Barley wine

Ett öl som varit en favorit i ganska många år nu, och det håller bra även i denna version. Ett barley wine som bjuder på allt som kommer från ett traditionellt öl i stilen, men som också lockar med en ganska tydlig humleprofil. Det bjuds på söta frukter, lätt vinösa toner, en fyllig kropp och som sagt en ny dimension när humlen tar mer plats efter ett tag. Mycket god.

Tanker Nihuru Rye Wine

330 ml, 65,90 kr, 10,5 %, Barley wine

Grym doft med fikon och dadlar. De söta frukterna kommer tillbaka i smaken tillsammans med lätt vinösa toner. Väl dold alkohol och en fyllig kropp som gör att ölet kan njutas av under en längre tid. Mycket god.

Emelisse White Label Bowmore No.5 BA 2019

330 ml, 75,40 kr, 12,6 %, Barley wine

En hel del frukttoner till att börja med, fatlagringen missar ingen, men här är det en helt annan balans än i ölet här under. Fruktig med söta druvor och fikon, och här sitter fatlagringen på ett bra sätt. God öl.

Emelisse Barrel Finished #3

330 ml, 64,90 kr, 11.0 %, Imperial porter och stout

Ganska rejält rökig redan i doften. Det kommer tillbaka i smaken, det blir massor av torv och rökt korv och faktiskt finns det inte plats för mycket mer. Inte för mig, kanske perfekt för den som gillar rökig whisky.

Wicked Weed Milk & Cookies

355 ml, 40,90 kr, 8,5 %, Imperial porter och stout

Sött med en hel del choklad, kanelen ligger på en bra nivå och såväl russin som vanilj märks utan att ta överhanden. Alkoholen göms undan på ett snyggt sätt. God öl, inte minst om du gillar söta stouts.

Dundulis Kurko Keptinis

500 ml, 29,90 kr, 5,2 %, Öl av flera stilar/typer

Åt det söta hållet med brödiga toner, med  en ganska rik fruktkombination som ger en ny dimension. Ett öl bryggt enligt gamla litauiska traditioner och ölet är spännande och smakar bra utan att nå de alla högsta topparna.