Elin har lätt för att välja bästa ölet

SOMMAR 2018

Elin Carlsson startade FemAle och är en ölprofil inte minst i Göteborg. Här kommer hennes svar i vår sommarserie.

Elin Carlsson har satt bra fart på FemAle under året, och det är inte så svårt att gissa vilket öl hon tycker passar bäst på sommaren. Här är alla hennes svar.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?
– Oj vilken svår fråga. Det finns så många bra ölminnen att välja på. Men jag skulle vilja säga att ordna och hålla i ölprovningar är något av det roligaste jag gjort. Att få andra människor (kvinnor i mitt fall) att inse att en öl är mer än ”bara en öl”. Att få se alla dessa aha-upplevelser hos personer som inte egentligen gillar öl. Och den bästa provningen jag planerat, men själv inte höll i, var på Deli Verket, som tyvärr inte finns kvar längre. Där bjöd Alexander Eden på en oförglömlig mat i kombination med öl upplevelse tillsammans med öl från Beerbliotek som Darryl de Necker presenterade. Aldrig har jag smakat så god mat och öl ihop.

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?
– Omnipollo. Har sedan min första Leon vart ett av mina favoritbryggerier, dels för att dom gör fantastiskt goda öl men mest för att dom är sig själva och kör sin grej. Dom skiter i vad alla andra tycker och brygger öl som är mer och mer knasiga för varje gång, men håller ändå en hög standard. En stor variation bland ölen gör också att dom är mer attraktiva hos mig.

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

– Jag tror faktiskt inte vi kommer se en så stor ökning bryggerier inom 3 år. Jag tror att de sämre bryggerierna kommer att lägga ner och att vi får en högre standard hos de bryggerierna som är kvar. Jag tror (eller hoppas) att personer väljer kvalité när det kommer till hantverksöl så vi slipper all infekterad och dålig öl.

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?
– Självklart måste jag ju säga FemAle / Mohawk Go Fresh som jag själv varit med och bryggt. En pale ale bryggd med massvis av gurka, grönt te och yuzu. En lite udda öl men väldigt fräsch i sommarvärmen. Gärna med en gurkskiva i glaset också. Jag har inte testat själv men kan tänka mig att den är grym att blanda öldrinkar på! Denna ölen bryggde vi för första gången för några år sedan men då bara en provbatch. Och nu ville Stefan (Mohawk) att vi skulle vara med och brygga den i lite större skala vilket vi i FemAle tyckte var en riktigt bra idé.

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med? Varför?
– På denna fråga kommer jag ta mig friheten att inte välja en person, utan välja hela min familj. Vi är en stor familj där alla har ett gediget intresse för öl. Att sitta ute hela familjen på vårt landställe en varm sommarkväll, se barnen springa runt på gräsmattan och leka och dela på nya, roliga öl är något av det bästa jag kan tänka mig. Finns nog inget bättre för mig än att spendera tid med min familj och samtidigt kunna dela en god öl i solen.

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?
– Då måste jag säga första året som jag var på CBC, 2013. Att komma till en stad och en festival som är så öppen och genuint trevlig kändes helt fantastiskt. Grymma bryggerier från hela världen, bra pris för att gå in, underbart god mat att äta och den glada stämningen gör detta till den bästa ölfestivalen jag vart på. Att gå på mässan var ju en upplevelse i sig och att efteråt kunna gå till alla härliga ölställen runt om i Köpenhamn och träffa nya vänner gör att man år efter år åker tillbaka.