Edge visar vägen för spanska bryggerier

Bildspel

Bild 1 av 3

Robin Barden säger att Edge Brewing säljer mer öl lokalt efter att inledningsvis ha exporterat väldigt mycket.


 

Debutåret blev de utsedda till världens bästa nya bryggeri. Därefter har framgångarna fortsatt. I morgon serveras Edge Brewing flera helt nya öl på Hakets Ölfestival.

Edge grundades i Barcelona 2013 och den första ölen släppts i januari 2014. Men historien går lite längre tillbaka än så. För Robin Barden, bryggare på Edge, började ölintresset för cirka tio år sedan. Han gick en kurs hos Steve Huxley, som anses vara gudfadern för craft beer i Spanien. Därefter kom han i kontakt med Scott Vanover som då var en hängiven hembryggare. Det var Vanover som startade bryggeriet och Barden fanns med där från början.

I dag är det åtta personer som jobbar på bryggeriet, bland annat huvudbryggaren Sean McLin.

– Vi har ett bryggverk på 1750 liter och har ganska stor jäskapacitet, säger Barden.

Det Barcelonabaserade bryggeriet har en grundstomme med öl som bryggs återkommande, men annars tar man ofta ut svängarna en del. Under de tre åren har man hunnit starta både en satsning på suröl och en satsning på fatlagring.

– Vi gillar att brygga nya öl och vi vill brygga sådan öl som vi själva tycker om.

Efter att ha utsetts till världens bästa nya bryggeri av Ratebeer tog det fart med exporten. Länge gick det mesta av ölen på export, men under det senaste året har man fokuserat mer på den växande ölmarknaden i Barcelona och Katalonien.

– Jag skulle tror att det är ungefär 50-50 mellan export och lokal försäljning i dag, säger Barden.

Via svenska importören Beer Enthusiast har Edge haft en del öl på Systembolaget och fler kommer det att bli.

– Sverige och Danmark är viktiga marknader för oss och där har vi också varit med på till exempel All In Beerfest, Brewskival och MBCC, säger Barden.

Här har man visat vägen för andra spanska nya bryggerier och att samarbeta med de lokala kollegorna i Barcelona är lika naturligt som viktigt.

I september väntar dessutom en ny utmaning för Edge Brewing. Då arrangerar man festivalen MASH i Barcelona tillsammans med Garage Beer, Brewski och Whats Brewing. Bryggerier som Other Half, Cigar City, Tired Hands och Cloudwater är klara för den festivalen.

– Det ska bli spännande. Den festivalen ligger veckan efter Brewskival och flera bryggerier kommer att vara med på båda, säger Barden.

Men först är det alltså Hakets Ölfestival som gäller för Edge Brewing. Till den festivalen blir det flera öl som serveras för första gången i Sverige.

– Det ska bli spännande, och dessutom kul att prova svensk öl, säger han.