”Stäng bolaget på fredagar och lördagar”

IOGT-NTO har flera drastiska förslag som ska leda till minskad alkoholkonsumtion. Foto: Montage.

Stäng Systembolaget på fredagar och lördagar, stoppa hemleveranser och höj alkoholskatten. IOGT-NTO vill gå hårt fram i corona-tider.

Det var i samband med att regeringen ville ha in remisssvar på förslaget om alkoholförbud på krogen efter 22.00, som IOGT-NTO också skickade med flera andra förslag.
De förslagen går mycket längre än vad regeringen och Folkhälsomyndigheten pratat om.

Bland annat vill organisationen stänga Systembolaget på fredagar och lördagar, samt stänga butikerna övriga dagar 17.00. Samtidigt konstateras det att trängsel i butikerna bör undvikas.

Ett annat förslag är att höja alkoholskatten och en höjning med 20 procent föreslås med start 1 januari.

Det tredje förslaget handlar om att stoppa hemleveranser av alkohol tillfälligt, samt permanent stoppa den utländska detaljhandeln med alkohol.

Dessutom får Folkhälsomyndigheten kritik för sitt agerande när det gäller alkohol:

”Däremot får vi intrycket att Folkhälsomyndigheten lägger för låg prioritet i de folkhälsofrågor som tidigare Folkhälsoinstitutet ansvarade för, trots etablerad forskning och erfarenhet på området. Inte minst utifrån agerandet kring alkohol och covid-19 upplever vi att Folkhälsomyndigheten varit omotiverat passiv på dessa folkhälsofält under pandemin både gällande information till allmänheten och i rekommendationer och åtgärder”, skriver IOGT-NTO i det remissyttrande som var tänkt att handla om tidigare stängning av krogar.