”Det finns ingen situation där cider inte passar”

Cider

Hej, hallå Märta Westling, bagare och cidermakare på Hjulsjö 103 i Bergslagen – ett område med fler äppelträd än bofasta – som just debuterat som författare med ciderboken ”Det är solsken vi sparar”.

Berätta, varför en bok om cider?

– Cider, det vill säga cider som en jordbruksprodukt, ett vin fast jäst på äpple istället för druvor, har en lång tradition men få skildringar i litteraturen idag. Vi omger oss med äppelträd, men dricker försumbart med cider. Varför är det så? Hur ska vi förstå vad cider innebär, och få en känsla för att drycken är mer än en dryck? Det är landskap, människors vardag, dofter och smaker. Vår plats. Därför ville jag skriva en bok om cider, så som vi gör i Hjulsjö, och inte bara ge en teknisk beskrivning av cidermakningens olika steg, utan också ge plats åt alla de små berättelser som ciderna bär på. Det är en bok att bära med sig, och läsa lite då och då. 

På vilket sätt skiljer sig din bok från andra ciderböcker?

– Det finns förvånansvärt lite litteratur om cider, och än mindre på svenska. Du hittar olika manualer för hantverkscidermakare, men få skildringar om livet kring ciderna vilket är det som bygger upp drycken. Boken är skriven som en hybridmemoir, i gränslandet mellan det personliga och professionella, vår egen resa och vardag lika mycket som en bok om cider. Kanske närmre essäer eller den typ av litteratur jag själv så ofta vilar i att läsa, ögonblicksbilder av olika moment och händelser, tankar och möten. Om det stora i det lilla, kanske. 

Vad bubblar mest i Cidersverige idag, skulle du säga?

– Hmm. Det är händelserika månader och mycket bubblar – gårdsförsäljningen, ett generellt ökat intresse bland privatpersoner och allt fler cidermakare som satsar helhjärtat. Det är fantastiskt att se. Vi som håller på med cider i Sverige är ett gäng fattigmansvinbönder, som jobbar med en produkt som har svårt att sälja sig själv. Utmaningarna är många men värdena stora. Vi gör en produkt som speglar en plats och cider har många andra värden än smak – men som gör att man förstår smaken bättre. 

På tal om gårdsförsäljning, kommer ni kunna att nyttja möjligheten?

– Absolut, vi har precis lämnat in ansökan och hoppas på att alla tillstånd är klara efter sommaren, lagom tills att skörden drar igång. 

Slutligen, när smakar hantverkscider som bäst? 

– Alltid. Det finns ingen situation där cider inte passar. En regnig dag i november likväl som soliga julikvällar vid havet. 

Boken går idag att köpa på bageriet samt i webbutiken hjulsjo103.se.


Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR